Братът на Чопра разкрива 5 простички пътя за по-здравословен начин на живот

„Големите пет” може да промени живота ви към по-добро с много малко усилия.” казва Дийпак Чопра

Братът на Чопра разкрива 5 простички пътя за по-здравословен начин на живот

Д-р Санджив Чопра и журналистът Дейвид Фишър разкриват кои са петте елементарни стъпки към по-здравословен начин на живот в книгата "Големите пет” (ИК "Сиела”). За разлика от брат си – световноизвестния Дийпак Чопра, Санджив не популяризира алтернативната медицина, а изцяло базира твърденията в новата си книга на изследвания, публикувани в престижни научни издания.

Едва 3 месеца след излизането си в оригинал на английски език, новата книга на Санджив Чопра – брата на известния индийски популяризатор на алтернативната медицина Дийпак Чопра, излиза и на български. В "Големите пет” Санджив разкрива петте простички неща, които ще повлияят положително както на нашето здраве, така и на продължителността ни на живот: кафе, витамин D, физическа активност, медитация и ядки.

Както всяко правило, и това разбира се има своите изключения – ползотворното влияние на "големите пет” важи за повечето хора, но със сигурност няма да се отрази така добре на алергичните към ядки или чувствителните към кофеин например: "Фактите са категорични. Аз ни най-малко не се съмнявам, че пиенето на кафе, поддържането на високи, но нормални нива на витамин D, редовните упражнения, отделянето на няколко минути дневно за медитация и консумацията на шепа ядки е от огромна полза. Един или повече елементи от тази формула могат, в отделни случаи, да бъдат проблематични. Някои хора страдат от тежки алергии към ядки; у други пиенето на кафе води до тремор и безсъние. Но за повечето от нас включването на изброените пет елемента в ежедневния ни живот може да донесе значителни здравословни ползи и дълголетие”, категоричен е д-р Чопра.

От "Големите пет” научаваме също как всекидневната консумация на ядки намалява опасността от инфаркт с удивителните 60%, сравнено с консумацията на ядки по-рядко от веднъж месечно, защо е необходимо да пием по 6 чаши кафе на ден, както и още 2 полезни неща, които не са за всекиго. В подкрепа на твърденията си в книгата, Санджив Чопра се позовава изцяло на изследвания, публикувани в престижни научни издания. Авторът пояснява, че влиянието на "големите пет” е изследвано от десетилетия насам, а за да бъде напълно пунктуален и да подчертае истинността на твърденията си д-р Чопра изключва и данните от изследвания, спонсорирани от производители и продавачи на кафе, витамин D и ядки.

За разлика от брат си, Санджив Чопра не се позовава на алтернативната медицина – той е практикуващ лекар повече от четири десетилетия и преподава медицина в Харвард, САЩ, както и в други страни. Автор е на множество статии и на 6 книги, най-новата, от които е "Големите пет”.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay