Пулсът на Истанбул от ХVІ век, майсторски уловен от Елиф Шафак

Новият роман на Елиф Шафак е наситен с красота, мъдрост и аромат на подправки, които могат да омаят читателското обоняние на всекиго

Пулсът на Истанбул от ХVІ век, майсторски уловен от Елиф Шафак

Утре, 8 ноември 2014 година, българският книжен пазар ще бъде обогатен с "Майстора на куполи” - най-новата творба от популярната и обичана "разказвачка на истории” Елиф Шафак. Романът ще бъде издаден едновременно в хартиен и електронен формат, а България е третата страна, в която той излиза след Турция и Великобритания.

Разкошен и пищен, новият роман от Елиф Шафак е уловил очарованието на Истанбул, града на два континента, който възпява. Той е едновременно космополитен и интригуващ, груб, но въпреки това елегантен, изобилстващ от любов и жестокост – ярък и жив. Изтъкан от всички цветовете на Османската империя, от времето когато Истанбул е пулсиращ от живот център на цяла цивилизация, "Майстора на куполи” е магичен и въздействащ разказ за едно момче и неговия слон, попаднали в свят на чудеса и опасности.

Истанбул от ХVІ век: пътник без билет пристига в града с изключителен дар за Султана. Джахан е сам в непозната страна, без други земни притежания освен Чота, необикновен бял слон, предопределен да стане част от султанската менажерия. Така започва епично приключение, което ще издигне младежа със скромен произход до най-висшите рангове на султанския двор.

По пътя Джахан ще срещне лукави придворни и лъжливи приятели, цигани, укротители на свирепи животни и красивата принцеса Михримах. На гърба на Чота той ще достигне до най-отдалечените кътчета на империята и обратно. И един ден ще влезе в полезрението на султанския архитект, Синан – случайна среща, която ще промени съдбата на героя завинаги.

Бяхме шестима. Майстора, калфите и белият слон. Строяхме всичко заедно. Джамии, мостове, медресета, кервансараи, приюти, акведукти…

Мисля за Истанбул всеки ден. Хората се разхождат в дворовете на джамиите и сигурно предполагат, че те са там от времето на Ной. А не е така. Ние ги построихме. Мюсюлмани и християни, майстори и роби, хора и животни, ден след ден.

Но Истанбул е град на бързата забрава. Всичко се пише върху вода, с изключение на творбите на Майстора. Те са от камък.

Под един от тези камъни скрих тайна. Мина много време, но може да е още там и да чака някой да я намери. А ако я открият, дали ще я разтълкуват?

Елиф Шафак умее по необикновено добър и магично увлекателен начин да улавя и пресъздава чрез словото си пулса на Истанбул. А нейната своеобразна приказка за Османската империя, наречена "Майстора на куполи”, е изключително наситена с красота, мъдрост и аромат на подправки, които могат да омаят читателското обоняние на всекиго.

Ако искате първи да разбирате за всичко най-ново и интересно от българския книжен пазар, присъединете се към Jenite във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay