Всичко, което трябва да знаете за химическите пилинги

Всичко, което трябва да знаете за химическите пилинги

Що се отнася до популярни процедури за грижа за кожата, химическият пилинг е може би един от най-неразбраните. Благодарение на един епизод от "Сексът и градът", мисълта за получаване на такъв звучи много по-страшно за мнозина, отколкото е в действителност, но истината е, че химическият пилинг е безопасен, когато е направен от професионалист, и всъщност има много ползи за кожата.

В случай, че се интересувате какво представлява химическият пилинг и защо от време на време служи като чудесно средство за грижа за лицето, прочетете статията:

Какво е химически пилинг?

Според американския дерматолог Azza Halim MD, химическият пилинг е "формулировка на различни химикали, които имат за цел да помогнат за премахването на горния слой на кожата, за да разкрият по-здрава кожа". Те обикновено могат да помогнат за свеждане до минимум на разширените пори, появата на фини линии, белези и хиперпигментация и обикновено са най-безопасни, когато се извършват от дерматолог или козметик.

Има няколко различни вида химически пилинг и всеки от тях може да се справи с различни кожни проблеми. "Пилингът с гликолова киселина е чудесен за ексфолиране, тъй като прониква дълбоко в кожата", казва д-р Халим. "Пилингът с млечна киселина е нежен за чувствителна кожа, както и овлажняващ за суха кожа. Има и пилинг със салицилова киселина, TCA пилинг, ретинолов пилинг и много други, като всеки може да се използва самостоятелно или комбинирано в зависимост от нуждите на кожата."

За кого е подходящ химическия пилинг?

Химическият пилинг обикновено се персонализира според вашия тип кожа и нейните нужди, но като цяло можете да получите химически пилинг, ако имате някой от гореспоменатите проблеми с кожата.

"Те са чудесни за всеки, който желае по-подмладена кожа, както и за лечение на различни състояния като акне и белези от акне, хиперпигментация, слънчеви петна, пори, фини линии, застаряваща кожа, неравномерен тен на кожата, текстура, както и балансиране на секрецията на масла", казва д-р Халим. "Винаги препоръчвам на пациентите си да правят пилинг между лазерните процедури, за да поддържат и удължават резултатите от лазера, както и здравето на кожата."

Какво трябва да направите преди химическия пилинг?

Ако сте си запазили час за химически пилинг при дерматолог или козметик, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете употребата на ретинол, лечение на акне и лекарства с рецепта поне седем дни преди процедурата. Стойте далеч от дразнещи продукти, защото не искате да влошавате допълнително състоянието на кожата си. 

Трябва също да се отправите към процедурата с чиста кожа без грим. Себумът и остатъците от грим ще попречат на пилинга да проникне в кожата. 

Какво трябва да правите след химическия пилинг?

Най-доброто, което можете да направите за кожата си след химически пилинг, е да я поддържате хидратирана и да носите слънцезащитни продукти. Не искате да причинявате изгаряне или хиперпигментация, затова слънцезащитните продукти са важни. Също така трябва да стоите настрана от грубите и абразивни продукти, които могат да раздразнят допълнително кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay