Какво е Alt. Retinol и може ли да ни oткаже от класическия?

Какво е Alt. Retinol и може ли да ни oткаже от класическия?

Ретинолът се превръща във все по-предпочитана съставка в грижата за кожата. Но все пак той не е подходящ за всеки. Бременните жени задължително трябва да го избягват, защото съставката повишава нивата на витамин А, което потенциално води до увреждане на плода.

За почти всички останали ползите (повишено производство на колаген, намалени фини линии и бръчки, по-малки изглеждащи пори) превъзхождат потенциалните рискове (кожно дразнене, сухота, лющене, повишена чувствителност към слънцето).

Но да не забравяме, че има хора, които са чувствителни към витамн А и продуктите за локално приложение вероятно няма да им се отразят добре.

Какво е Alt. Retinol и може ли да ни oткаже от класическия?

Те не трябва да се изпозлват заедно с други активни съставки като ексфолиращи киселини, тък като в тази си комбинация те нарушават кожната бариера и могат да причинят обриви или пристъп на периорален дерматит.

Напоследък хората говорят за нова продуктова категория, която индустрията за грижа за кожата нарича "алт ретиноли". Тези продукти по същество са алтернативи на ретинола, които предлагат същите предимства - увеличаване на клетъчния обмен за насърчаване на производството на колаген, омекотяване на бръчките, изравняване на текстурата и тонуса на кожата и други, но без гореспоменатите недостатъци.
Някои брандове предлагат алт ретиноли в комбинация морски копър и екстракт от червена боровинка, които подобряват текстурата на кожата и я хидратират, като същевременно намаляват зачервяването. Ако търсите устойчива промяна, без да разваляте кожата си, трябва обаче да имате предвид, че фините подобрения могат да отнемат седмици или дори месеци.
Какво е Alt. Retinol и може ли да ни oткаже от класическия?
Една "алт ретинол" съставка, която стана популярна през последните няколко години, е бакучиол, антиоксидант, извлечен от листата и семената на растението Psoralea corylifolia. Дерматолози препоръчват постепенната употреба на тази съставка, въпреки че се понася по-добре от ретинола и показва подобен ефект при клинични проучвания по отношение на обмяната на кожни клетки и увеличаване на колагена. Друга растителна алтернатива е Bidens pilosa - растение, съдържащо фитанова киселина, за която се твърди, че активира ретиноидните рецептори в кожата.
Разбира се, ако в момента използвате ретинол и нещата вървят добре, продължавайте. Но за любопитните, алтернативният ретинол е добър вариант. Според проучванията, алтернативите на ретинола са толкова ефективни, колкото и самия ретинол, когато се използват два пъти на ден. Ретинолите са изследвани много по-дълго, но е вълнуващо да се видят алтернативи, постигащи подобни резултати по отношение на стимулацията на колагена.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay