Може ли яденето на моркови да промени тена на кожата ти?

Може ли яденето на моркови да промени тена на кожата ти?
Pexels

Има шантави твърдения, които стават вирусни в TikTok: яденето на моркови може да даде същите резултати като автобронзанта. Разговорът започна, когато потребител на TikTok заяви, че яде три големи моркова на ден през последните няколко години и това напълно променило естествения нюанс на кожата ѝ- от по-светъл цвят до по-златист оранжев нюанс. Оттогава много хора в приложението са публикували последващи видеоклипове, в които казват, че са следвали нейната рутина, за да постигнат подобни резултати. Няколко души дори казаха, че вече е започнало да им действа и са успели да изхвърлят автобронзантите си в кошчето.

Въпреки че всички сме за изящен разкрасителен трик, не сме забравили времето, когато потребител на TikTok ни каза, че кремът за хемороиди може да премахне торбичките под очите, или когато всички в платформата предлагаха изпиляване на зъби. Така че да, винаги трябва да бъдем предпазливи.

Продължете да четете, за да научите всичко, което трябва да знаете за тази тенденция:

Може ли яденето на моркови да направи кожата ви оранжева?

Краткият отговор? Да. Морковите съдържат бета каротин, който може, в определени дози, да повлияе на цвета на кожата. Всъщност има цяло състояние, наречено каротенемия, което по същество е жълто-оранжева пигментация на кожата поради прекомерна консумация на храни с високи нива на каротин. Това може да се случи при някои хора, които ядат много оранжеви зеленчуци като моркови, тиква, сладки картофи.

Ако се чудите как точно работи, нека ви обясним. Бета каротинът е пигмент (липохром) и излишъкът от бета каротин в кръвния поток може да се закрепи върху роговия слой на кожата, правейки я оранжева. Това обаче не засяга еднакво всички части на тялото. Промяната на цвета обикновено се случва там, където кожата е по-дебела, като ръцете и стъпалата или коленете и лактите. Не се променя цвета на бялото на очите, което се случва при жълтеницата. Освен това е по-забележимо при хора с по-светъл тон на кожата.

Трябва да ядете някъде между 20-50 mg бета каротин дневно, за да видите някаква разлика в тена на кожата си. Три моркова съдържат приблизително 20-24 mg, така че това означава, че трябва да ядете между три и 10 моркова на ден в продължение на поне няколко седмици, за да видите забележима разлика.

Сега, когато знаем, че работи, следващият въпрос е - безопасно ли е? Такива високи дози могат да доведат до токсичност на витамин А. Обикновено, ако забележите обезцветяване на кожата, най-добре е да намалите или да спрете приема. Всички храни и витамини имат ползи в умерени граници, само когато се консумират в големи количества, те могат да предизвикат различни странични ефекти.

Важно е да се консумират голямо разнообразие от зеленчуци и цветове, вместо да се яде само един вид или да се яде прекомерно. Фокусирането върху балансирана, питателна диета е по-добрият вариант.

И така, време ли е да изхвърлите продуктите за тен в полза на торба моркови? Вероятно не. Въпреки че не можем да отречем, че морковите са вкусни, засега ще се придържаме към любимите си кремове за тен или някой добър стар бронзант.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay