Умни ходове в грижата за кожата, които дерматолозите подкрепят с две ръце (Част 1)

Умни ходове в грижата за кожата, които дерматолозите подкрепят с две ръце (Част 1)

Що се отнася до грижата за кожата и поддържането на най-подходящата всекидневна рутина, никой не е по-добре запознат от дерматолозите. Те буквално са видели и изучили всичко! Днес ще ви представим ежедневни хакове, препоръчани от експерти, които ще променят из основи вашата сияйна игра.

Направете "одит" на продуктите си за грижа за кожата

Експертите препоръчват да се провери срока на годност на всеки един продукт и да се изхвърли всичко, което е извън срок. А как да почистваме лицето си правилно? Ето какво ви трябва: дневен режим - нежен почистващ продукт, антиоксидантен серум, минерален SPF 30+ и нощен режим: ексфолиращ почистващ препарат (два пъти седмично), ретинол, безмаслен овлажнител.

Обърнете внимание на слънцезащитата

Според водещия дерматолог и специалист по грижа за кожата, Дорис Дей, ежедневното поставяне на слънцезащита е задължително, но това трябва да се случва винаги след овлажняващия крем. Потърсете SPF продукт, който е минерален и в идеалния случай - на цинкова основа със среден фактор (30) или по-висок, за да се предпазите от увреждане, вследствие на синя светлина, инфрачервени лъчи и разбира се UV лъчи.

Не прекалявайте с ексфолирането

Чудесно е да се ексфолирате, но не всеки ден и не до такава степен, че кожата ви да се протърка или дори да прокърви. Използвайте нежни почистващи препарати и овлажнявайте след измиване за постигане на най-добри резултати.

Подсилете се с витамин D

Защитете имунитета си с добавки с витамин D и храни като сьомга, скариди и яйца.

Направете скрининг за рак на кожата

Ранното откриване и превенция на меланома винаги е на мода. Никога не пропускайте годишния си скрининг за рак на кожата при специалист дерматолог.

Избягвайте опасните тенденции в TikTok или Instagram

"Някои от тези шантави идеи включват използването на лепило, направата на ваш собствен серум за мигли, лечението на рак на кожата със съмнителен черен мехлем и много други", предупреждава д-р Стейси Чименто от Riverchase в Маями, Флорида. Консултирайте се с дерматолог, преди да изпробвате нещо върху кожата си.

Правете разликата между маскне и маскит

Има две основни кожни състояния, причинени от защитните маски за лице: маскне и това, което експертите наричат маскит. Маскне е акне, което се образува около устата и носа, а маскитът е кожен обрив с малки подутини, зачервяване, възпаление и суха, лющеща се кожа. Маскнето изисква продукти за лечение на акне без бензол пероксид, докато маскитът трябва да се лекува с успокояващи суперхрани, адаптогени и ниацинамид.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay