Кои плодове и зеленчуци са в сезон през юни

Кои плодове и зеленчуци са в сезон през юни
Canva

Летните плодове и зеленчуци са богати на основни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, които предлагат множество ползи за здравето. Ето кои плодове и зеленчуци са в сезон през юни и с какво са полезни те:

Ягоди: Те са с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти и фибри, които подпомагат имунната система, здравето на сърцето и храносмилането.

Череши: Тези червени плодове са пълни с антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да предпазят от хронични заболявания. Те също така съдържат мелатонин, който може да подобри съня.

Банани: Известни със своето високо съдържание на калий, бананите подкрепят здравето на сърцето и регулират кръвното налягане. Те също така осигуряват устойчива енергия и здравословни въглехидрати.

Ананас: Съдържащият ензим бромелаин ананас подпомага храносмилането и намалява възпалението. Той е и отличен източник на витамин С.

Аспержи: Тези зеленчуци са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, фолиева киселина и витамин К, които са полезни за здравето на сърцето и костите.

Грах: Грахът е с високо съдържание на фибри, протеини и различни витамини и минерали. Може да помогне за управление на теглото, контрол на кръвната захар и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Спанак: известен със своите високи нива на хранителни вещества, спанакът е чудесен източник на витамини А, С, К и магнезий. Поддържа здравето на очите, костите и имунната функция.

Зеле: Пълно с витамини К и С, зелето подкрепя здравето на костите и имунната функция. Освен това съдържа фибри, които подпомагат храносмилането.

Краставици: Високото им водно съдържание ги прави освежаващи и хидратиращи. Краставиците също така осигуряват витамини К и С, както и някои диетични фибри.

Домати: Тези червени зеленчуци са богати на ликопен, антиоксидант, свързан с многобройни ползи за здравето, включително защита срещу рак и сърдечни заболявания.

Моркови: Известни със своя бета-каротин, морковите подобряват здравето на зрението. Те също така съдържат фибри, витамин К и редица витамини от група В.

Лук: Лукът съдържа флавоноиди, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Консумацията му може да намали риска от сърдечни заболявания, рак и други състояния.

Тиквички: Тези летни зеленчуци са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, витамини А и С и няколко полезни растителни съединения.

Праскови: Тези сочни плодове са с високо съдържание на фибри, витамин С и няколко вида антиоксиданти, които могат да предпазят от хронични заболявания.

Кайсии: Кайсиите са добър източник на витамин А, който е полезен за здравето на очите. Те също така съдържат антиоксиданти, които могат да защитят клетките ви от увреждане.

Боровинки: Тези сини плодове са известни със своите мощни антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на рак, сърдечни заболявания и неврологични разстройства.

Малини: Малините са с високо съдържание на фибри, антиоксиданти и витамин С, които поддържат здрава храносмилателна система, борят се с възпалението и повишават имунитета.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay