Кои са ендокринните разрушители в козметиката и защо да ги избягваме

Кои са ендокринните разрушители в козметиката и защо да ги избягваме
Canva

Ендокринните разрушители са химикали, които могат да нарушат нормалното функциониране на ендокринната система в човешкото тяло. Ендокринната система е отговорна за производството, освобождаването, транспортирането и действието на хормоните, които регулират различни функции като растеж, развитие, метаболизъм и репродукция. Когато ендокринните разрушители попаднат в тялото, те могат да имитират хормони, да блокират действието им или да нарушат естествения баланс на хормоните, което води до потенциални здравословни проблеми.

В контекста на козметиката ендокринните разрушители могат да присъстват в различни продукти, включително грим, лосиони, шампоани и продукти за лична хигиена. Някои често срещани ендокринни разрушители в козметиката включват:

Фталати: Това са група химикали, използвани за увеличаване на гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на продуктите. Те често се намират в парфюми, лакове за нокти, спрейове за коса и продукти за грижа за кожата.

Парабени: Това са консерванти, използвани в козметиката за удължаване на срока на годност. Те могат да бъдат намерени в различни продукти, включително лосиони, шампоани, гелове за бръснене и гримове.

Бензофенони: Това са UV филтри, използвани в слънцезащитни продукти и други козметични продукти за защита от слънцето. Те могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза и репродуктивните хормони.

Триклозан: Това е антибактериално и противогъбично средство, използвано в продукти за лична хигиена като сапуни, дезодоранти и пасти за зъби. Може да повлияе на хормоналните нива и да попречи на развитието на плода.

Бисфенол A (BPA): Това е химикал, открит в някои пластмаси и епоксидни смоли, използвани в опаковки за храни и продукти за лична хигиена като контейнери за грим. Може да повлияе на хормоналния баланс и репродуктивното здраве.

За да сведете до минимум излагането на ендокринни разрушители, помислете за следните стъпки:

  1. Изберете продукти за красота, сертифицирани като "без ендокринни разрушители" или "без токсини".
  2. Избягвайте използването на продукти, съдържащи фталати, парабени, бензофенони, триклозан и BPA.
  3. Предпочитайте стъклени и стоманени контейнери пред пластмасови за съхранение на продукти за красота.
  4. Поддържайте добра хигиена на кожата, за да минимизирате необходимостта от използване на продукти, съдържащи ендокринни разрушители.

Важно е да се отбележи, че въпреки че избягването на продукти, съдържащи ендокринни разрушители, може да помогне за намаляване на излагането, пълното премахване може да бъде предизвикателство, тъй като тези химикали могат да присъстват в широка гама от продукти и среди.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay