Злият гений в изкуството, Даниел Едуардс

Скулпторът отправи поредната си провокация

"Джъстин и Селена завинаги"
"Джъстин и Селена завинаги"

Хората на изкуството като че ли винаги са били някак странни и трудни за разбиране. Те живеят в свой собствен свят, който можем да наблюдаваме само отвън. Свят, на който можем да се възхищаваме или да порицаваме.

Такъв е и случаят с американския скулптор Даниел Едуардс, който стана световно известен със скандалните си произведения. Висша форма на сарказъм или гротескно изобразяване на действителността са творбите му? Мразен и харесван, той е фактор в съвременното изкуство и показва силните на деня така, както не сме ги виждали никога преди.Черпи вдъхновение от светските шумотевици около известните личности.

"Смъртта на принц Хари", "Президентският бюст на Хилари Клинтън", "Раждащата Бритни Спиърс", "Кърмещата Анджелина Джоли", "Аутопсията на Парис Хилтън", "Саркофагът на Опра" и "Бронзовите фекалии на Сури Круз" са творбите, които привлякоха вниманието към провокативния скулптор. Творец или касапин в изкуството? Това е въпросът.

Едуардс представи пред публика и последното си творение – "Джъстин и Селена завинаги", бронзова статуя на голите Селена Гомез и Джъстин Бийбър, която може да се види в един от секс шоповете в Далас. Двамата са новите Адам и Ева, които винаги ще бъдат едно цяло, тъй като "делят" един общ крак – този на Селена, която е кака с две години на младия Бийбър и съответно го напътства в живота.

Скулптурата е породена от непрекъснатите спекулации относно това дали младата двойка се разделя. Е, мислим, че с работата на Едуардс това вече няма как да се случи. Като истински Адам и Ева, Бийбър и Гомез са с прикрити интимни части. Канадският изпълнител е с кленово листо, символ на родината му, а звездата на Disney е скрита от звезда, символ на щата Тексас, от където е актрисата. Според Едуардс елементите също така символизират приятелството между Канада и САЩ. Скулптурата е допълнена от канадска гъска и тексаски броненосец, които също се обичат - по това, което виждаме, може би и буквално.

Колкото до по-старите му творби:

"Смъртта на принц Хари"

Статуята на загиналия Принц Хари, положен до британското знаем е мемориал за всички онези войници, които са искали да служат на родината си по време на войната в Ирак, но не са успяли. Хари щеше да се присъедини към Съюзническите сили, но поради опасността да бъде отвлечен или убит, остана вкъщи.

"Президентският бюст на Хилари Клинтън"

Творбата на бившата първа дама и настоящ държавен секретар на САЩ бе изложена в нюйоркския музей на секса. Едуардс я е изобразил с разголени гърди в дантелено боди и с типичните й "топла усмивка и чаровни бръчици около очите", тъй като според него тя има много хубави форми и напразно покрива всичко.

"Раждащата Бритни Спиърс"

Поп принцесата Бритни е изобразена от скулптура в естествен размер, гола и бременна. Тя е наведена с лице напред към килим от меча кожа и с оголени зъби. А главата на бебето, първият син на певицата, Шон Престън, вече се показва. Скулптурата има за цел да обърне внимание на наболялата тема – за и против абортите.

"Кърмещата Анджелина Джоли"

Скулптурата на нюйоркския артист показва как Анджелина кърми близнаците Вивиан и Нокс. Едното дете е изобразено като африканче с уважение към хуманитарната работа на Брад и Анджелина.

"Надявам се творбата ми да вдъхнови кърмачките да помагат на майки, които имат опасения за мастит или предаване на ХИВ на бебето” споделя Едуардс.

На любовта на звездната двойка е посветена и друга статуя, "Бранджелина".

"Аутопсията на Парис Хилтън"

Голият труп на Парис Хилтън, който може да послужи на студентите по медицина, тъй като е с местещи се вътрешности, има за цел да предупреди тийнейджърите до какво може да доведе употребата на алкохол и наркотици. Наследницата на хотелската империя носи тиара, а в ръката си държи мобилен телефон, без който Принцесата не може, явно не само приживе. До нея е най-известното куче в света – малката Тинкърбел, с която Парис ходи навсякъде. И тя е с тиара като "майка си".

"Саркофагът на Опра"

Една от най-влиятелните жени в света и най-обичаната телевизионна водеща в Америка, Опра Уинфри, е изобразена като древните египетски богове, тъй като според автора тя е
"живото божество на Америка”. Фигурата е с твърде пищни форми, както са изобразявали жените си още пещерните хора.

Скулптурата цели и да насочи вниманието на необходимостта от здравни реформи в САЩ през 2008, когато Обама заема президентския пост. Опра подкрепя Обама и обръща внимание в предаването си на наболяли социални проблеми. Ако не се предприемат мерки в здравеопазването – това ще доведе до полагането на доста хора в саркофази.


"Бронзовите фекалии на Сури Круз"

С копието от предполагаемото първо изпражнение на дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс скулпторът иска да покаже безсмисленото вълнение около наследниците на звездите.

13 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay