Коко Шанел в четири стаи

Как изглежда луксозното жилище на жената-легенда Шанел

"Кой видя Коко" е популярна песен от началото на миналия век, а кой видя жилището ѝ е съвременен въпрос, чийто отговор можем да дадем веднага. Ние! Не се докоснахме на живо до огромните кристални полилеи или бароковия изтънчен стил на вечната Габриел Шанел, останала в историята като Коко, но успяхме да разгледаме парижкия ѝ апартамент. И да усетим историята, която крие.

Още от малка, мис Шанел мечтае да живее сред богатство и лукс, но прекарва детските си години в мизерия. Майка ѝ често боледува, а баща ѝ е амбулантен търговец с нисък доход. На крехката 12-годишна възраст Габриел постъпва в пансион за сираци, докато мечтае лудо за свобода, независимост и заможност. Няколко години по-късно мечтите стават реалност.

След запознанството си с Етиен Балзан, животът на талантливата мечтателка се преобръща на 180 градуса. Смелостта и модните ѝ виждания пренаписват историята на модата. Кой ли не е чувал за парфюма "Chanel № 5", малката черна рокля и строгия костюм с пола или панталон, наричан днес "шанел". Стилът на Коко е легендарен - стилизираните къдрици, ярките червени устни и увереният, игрив поглед. Тази дама променя изцяло границите на женския свят.

По време на Втората световна война, когато Хитлер окупира Франция, Коко останава да живее в Париж, в хотел "Риц". Въпреки това тя притежава и апартамент във френската столица, който е превърнат в музей за почитателите на малката кокетка. Жилището е недокоснато и пази вечния спомен за Коко с всички малки детайли, които му е добавила.

Говори се, че когато за пръв път се запътила към апартамента на ул. "Камбон", мис Шанел наредила да напръскат стълбището с нейния "Chanel №5", за да се отпусне напълно и да се наслади на този прекрасен миг. Говори се и че създателката на класическата малка черна рокля, е била първата, дръзнала да тапицира канапето си в бежово кадифе, върху което се сядало само с позволението ѝ.

В четирите стаички на третия етаж мис Шанел е приемала гости от Европа. Там всеки един предмет крие своята история и идентичност. Огромният кристален полилей с преплетени в желязното му тяло букви от името на Коко, лакираната автентична масичка от 18-ти век, кристалните прибори за хранене.

Ако се вгледате в огледалата, сякаш ще видите отражението на Коко, която все още обитава малкия четиристаен апартамент. Едни жадни, огнени очи, една свободна и търсеща жена.

Както знаем: "Модата отминава, но стилът остава." Вижте какво е останало в галерията.

 

57 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay