10 ежедневни навика, които причиняват изтъняване на косата ви

10 ежедневни навика, които причиняват изтъняване на косата ви

Подобно на нашите космати приятели, хората също сменят косата си. Всъщност го правим ежедневно, като редовното количество коса, което губим, е някъде от 50 до 100 косъма на ден. Това е абсолютно нормално и, честно казано, не е толкова забележимо, тъй като имаме повече от 100 000 космени фоликула на скалпа. Но понякога усещаме, че губим повече коса и обикновено не знаем на какво се дължи. 

Ето няколко ежедневни навика, които предизвикват изтъняване на косата:

1. Пропускане на хранения

Когато не получавате достатъчно калории, тялото ви пренасочва цялата енергия към основни функции - като сърцето и мозъка, оставяйки косата и скалпа на заден план. Диетата може да бъде шок за вашите хормони и често води до изтъняване и опадане на косата, а новата коса не расте, за да я замести. Всъщност един от основните симптоми на анорексия и куп други хранителни разстройства е силната загуба на коса.

Хранете се здравословно, приемайте достатъчни протеини и мазнини и не пропускайте хранене, като не забравяйте, че закуската е едно от най-важните хранения за деня. 

2. Излагате се твърде много на слънце 

Когато излезете, слънчевите UV лъчи започват да "изяждат" еластичността и здравината на косата ви. Продължителното излагане на топлина и слънчева светлина може да изсуши косата и скалпа и да повреди структурата на космите, което води до увреждане на косата, което пък може да доведе до загуба на коса. Светлите и фини коси са особено уязвими към слънцето! Когато имате възможност, излизайте навън с шапка. 

3. Носите прекалено стегнати прически 

Стегнатите опашки и плитки оказват силно напрежение на космените фоликули. Това кара космите да падат преждевременно. Ако носите косата си вдигната, то поне не я стягайте прекалено. 

4. Не миете косата си достатъчно често

Не свиквайте прекалено да пропускате измиването на косата. Натрупването на мръсотия, остатъци от продукти и събиране на масла върху скалпа може да запуши космените фоликули, което затруднява растежа на косата. Мийте косата си редовно, като използвате шампоани без сулфати. 

5. Не подстригвате редовно косата си

Колкото и просто да звучи, подстригването на косата ви от време на време може да помогне за здравословен процес на растеж и да предотврати изтъняване. Може да звучи малко нелогично, но ако искате дълга и здрава коса, трябва да я подстригвате редовно. 

6. Къпете се с гореща вода

Твърде горещата вода всъщност изсушава косата ви. В комбинация с шампоана, който измива естествените масла от косата, това е много вредно за косата. 

7. Чешате главата си 

Чувството на сърбеж по скалпа може да е резултат от гъбична инфекция, алергии или възпаление - всичко това е вредно за косата и потенциално може да доведе до изтъняване. Но когато започнете да се почесвате отгоре, вие увреждате космените си фоликули и това може да доведе до загуба на коса.

8. Използвате уреди за коса, които използват топлина

Сешоарите, пресите, машите и всички уреди, които излъчват топлина са много вредни за косата ви, тъй като изгарят естествените й масла и унищожават защитата й. След това косата става суха и изтънява. 

9. Играете си с косата си

Дърпане, въртене, триене, всички го правим с косата си. За съжаление, това може да допринесе за начупване и загуба на коса с течение на времето. Постоянно издърпвайки космите си, отслабвате фоликулите. 

10. Не сте достатъчно внимателни с мократа си коса 

Нашата коса е най-слаба и деликатна, когато е мокра. Не бива да я търкате прекалено силно, да я решите или да я връзвате, когато е мокра. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay