6 храни, които ще намалят белезите от акне

6 храни, които ще намалят белезите от акне

Акнето уврежда кожата и тъканите под нея. Тялото се опитва да поправи тази повреда и произвежда колаген. Ако тялото произвежда твърде малко или твърде много колаген, се появява белег. Козметичната индустрия е намерила много начини за борба с белезите от акне, но най-лесният и естествен начин да го направите е да се храните с някои вкусни и здравословни храни.

Балансираната диета е ключът към здрава и сияйна кожа. Ето няколко вкусни храни, които да включите в списъка си за пазаруване, които ще ви помогнат да намалите белезите от акне:

1. Тиква

Защо действа: Тиквата е чудесен източник на ниацин, фолати, витамини А и В и цинк.

Какво прави: Ниацинът и фолатът подобряват кръвообращението, подобряват обновяването на клетките и са полезни при лечението на акне. Тиквените семки съдържат цинк, който спомага за контрола на нивата на хормоните и производството на мазнини и помага при заздравяването на кожата. Витамин А помага за минимизиране на белези от акне.

2. Кейл

Защо действа: Кейлът е богат на витамини С и К и е добър източник на мед и желязо.

Какво прави: Витамините, минералите и антиоксидантите в кейлът намаляват хиперпигментацията и спомагат за изравняване на тонуса на кожата ви. Витамин К работи за намаляване на тъмните петна по кожата ви. Желязото ускорява зарастването на рани или белези, включително белези от акне и петна.

3. Лимон

Защо действа: Лимоновият сок е естествено стягащо средство. Той стяга увиснала кожа и се бори с несъвършенствата. 

Какво прави: Лимоновата кора съдържа флавоноиди, които имат защитно и антиканцерогенно действие върху кожата ви. Започването на деня с чаша топла вода с лимонов сок или използването му като салатен дресинг може да ви помогне да постигнете здрава и сияйна кожа.

4. Сладък картоф

Защо действа: Сладкият картоф съдържа ретинол и бета-каротин.

Какво прави: Вашето тяло превръща бета-каротин във витамин А. Този витамин действа като бариера на кожата срещу промяна на цвета, възпаления и запушени пори, често причинени от свободните радикали. Ретинолът е ключова съставка в много продукти за красота, тъй като се бори с хиперпигментация, акне, фини линии и белези. Вместо да купувате скъпи кремове, можете да се насладите на оригиналната форма на ретинол, като добавите сладки картофи към ястията си.

5. Папая

Защо действа: Папаята е богата на храносмилателен ензим, наречен папаин.

Какво прави: Папаинът помага за ексфолиране на мъртви кожни клетки, отпушване на пори и избледняване на белези от акне. Освен това поддържа кожата ви хидратирана и предотвратява бъдещи пъпки.

6. Карфиол

Защо действа: Карфиолът е чудесен източник на витамин С и мощна аминокиселина, наречена хистидин.

Какво прави: Хистидинът защитава кожата ви от вредните UV лъчи, които могат да влошат съществуващите тъмни петна. Витамин С се бори срещу всякакви щети, причинени от свободните радикали, помага на тялото ви да абсорбира желязо и лекува рани и белези.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay