7 предимства на ниацинамида в грижата за кожата

7 предимства на ниацинамида в грижата за кожата
Pexels

Когато става въпрос за изсветляване, хидратация или грижа против стареене, вероятно предпочитаните от вас съставки са витамин С, хиалуронова киселина, ретинол, може би дори и алфа арбутин, но напоследък една от най-популярните съставки в козметичните продукти е ниацинамидът.

Ползите от ниацинамида са впечатляващи и определено има място във вашия ритуал за грижа за кожата.

Ниацинамидът или витамин В3, както е известен още, е мощна съставка за грижа за кожата, която може да помогне на много различни проблеми. Успокоява зачервяването и възпалението по кожата, дори при по-тежки състояния като акне и розацея. И тъй като ползите от ниацинамида са доста, той също така има способността да възстановява кожната ни бариера, като предотвратява признаците на стареене, озарява и изглажда кожата. Освен това е достатъчно нежен, за да бъде подходящ и за чувствителна кожа. 

Какво представлява ниацинамид и какво прави?

Ниацинамидът е добре проучена форма на витамин B3, която е водоразтворима. Тъй като всъщност не се синтезира в нашето тяло, това означава, че трябва или да го приемаме чрез храна (пълнозърнести храни и някои листни зеленчуци) или добавки и, разбира се, да го добавяме в грижата за кожата си.

Ето някои от ползите за кожата от ниацинамида:

1. Предпазва

Ниацинамидът е професионалист в поддържането и укрепването на кожната бариера. Това не само помага за поддържане на оптимални нива на хидратация, но също така засилва естествените защитни сили на кожата срещу стресови фактори от околната среда, като в същото време поправя всички признаци на увреждане.

2. Озарява

Освен че възстановява и защитава кожата, ниацинамидът помага за намаляване на матовия ефект или липсата на блясък на кожата, възстановявайки естествения ѝ блясък.

3. Хидратира

Ниацинамидът подсилва кожната бариера, предотвратявайки загубата на влага, като подпомага производството на естествени серамиди от кожата. Той е добър за подхранване на люспести, сухи петна, когато се прилага локално. И като бонус, той всъщност повишава способности на овлажнителите, тъй като подготвя повърхността на кожата да приеме и задържи тази влага по-ефективно и дълго.

4. Намалява признаците на стареене

В резултат на неговите репаративни и хидратиращи свойства, появата на фини линии и бръчки се намалява, еластичността се подобрява и кожата изглежда пухкава и еластична. Ниацинамидът е задължителен за зоната около очите, тъй като спомага за намаляване на появата на фини линии и изсветляване на кръговете под очите.

5. Балансира кожата и свива порите

Ниацинамидът помага да се предотврати запушването на порите и следователно да станат по-видими поради остатъците в тях, което ги прави забележими. Ниацинамидът помага за изчистване на порите, стягането им и минимизиране на появата им. Също така помага за балансиране на производството на себум, като намалява и появата на пъпки.

6. Изравнява тена

Ниацинамидът е активна съставка за лечение на хиперпигментация и неравномерен тен на кожата, като предотвратява появата на нови проблеми, като същевременно лекува съществуващи пигментни петна. 

7. Успокоява възпалението

Може би се чудите дали има нещо, за което ниацинамидът не може да помогне, и отговорът е, че всъщност не. Дори зачервяването и възпалението могат да се възползват от успокояващите сили на ниацинамида. Препоръчва се за кожа, страдаща от акне, розацея и чувствителна кожа. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay