8 козметични продукта, които вредят на околната среда и 8, които можете да използвате вместо това

8 козметични продукта, които вредят на околната среда и 8, които можете да използвате вместо това

Красотата не трябва да означава болка - и това се отнася както за нас, така и за околната среда. За съжаление, някои козметични продукти влошават вече съществуващите ни екологични проблеми. 

Ще ви запознаем с козметични продукти, които вредят на околната среда и ще ви предложим продукти, които можете да използвате, без да вредите на природата.

1. Шийт маски 

Всеки, който е опитвал шийт маските, знае колко успокояващи и релаксиращи могат да бъдат, но този козметичен продукт има и отрицателно въздействие. Както опаковката, така и самата маска отиват на сметището след като бъде използвана. Алтернатива на шийт маските? Домашно приготвените маски, разбира се! 

2. Кърпички за грим

След дълъг ден, кърпичките за премахване на грим са полезни. Истината обаче е, че точно както гореспоменатите маски, кърпичките за премахване на грим са проблем за околната среда и в крайна сметка попадат в природата. Като алтернатива на кърпичките за грим, почистващите кремове и масла са отличен избор!

3. Гъби за баня

Гъбите за баня са страхотни, правят много пяна и правят взимането на душ по-приятно. За съжаление обаче след като дойде време да заменим гъбата си, тя отива на сметището и замърсява околната среда. Естествено, не е нужно да се отказвате от ползването на гъба, просто изберете гъба от естествени материали. 

4. Ексфолианти за кожа с микрозърна

Много ексфолианти за лице и тяло използват пластмасови микрозърна, за да премахнат излишната кожа. Тези микрозърна, изработени от полиетилен, не се разграждат и попадат в езерата и океаните, което е вредно за околната среда. Ако искате да поддържате гладка кожа, без да използвате опасни ексфолианти с микрозърна, вижте естествените ексфолианти за кожа, направени от сол, кафе, овес и дори захар!

5. Блестящ грим

Повечето от нас обичат блестящия грим! Въпреки това, може би сте чували, че обикновения блясък е с отрицателно въздействие върху околната среда, поради което е разработена нова алтернатива, известна като "биоразградим" блясък.

Неотдавнашно проучване обаче заключи, че както конвенционалните, така и алтернативните блясъци могат да имат отрицателно екологично въздействие върху водните екосистеми.

Като алтернатива, използването на малки цветя и листенца или ядливи блясъци може да е интересно за онези от нас, които обичат да блестят и все пак да са екологични!

6. Памучни тампони

Памучните тампони за еднократна употреба отиват в някъде в природата, след като бъдат използвани. Не само това, но отглеждането на памук изисква използването на пестициди, което води до значително въздействие върху околната среда.

Има тампони за грим за многократна употреба, помислете за това! 

7. Лак за нокти

Лаковете за нокти са токсични и опасни. Не само това, бутилките с лак за нокти са трудни за рециклиране, което допринася за заплахата за природата. Като алтернатива можете да изберете екологични марки и правилно да изхвърляте вашите лакове за нокти.

8. Боя за коса

Амонякът, който обикновено присъства в боите за коса, може да бъде вреден за водните организми, дори в ниски концентрации. Но това не означава, че трябва да спрете да боядисвате косата си. Все още има и други варианти като боядисване с къна и бои за коса без амоняк.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay