Алкохолът пречи на здравия сън при жените

Спокоен сън след чаша вино, едва ли

Алкохолът пречи на здравия сън при жените

Чаша-две червено вино преди лягане може и да ни помагат да заспим по-лесно, но често пъти сънят, който ни спохожда, е неспокоен и свързан с доста въртене през нощта.

 

Според проучване на здравното издание Health това неудобството спохожда жените за разлика от мъжете, изпили същото количество алкохол.

 

Данните от проведеното изследване са първи по рода си, тъй като сочат известни полови различия. Въпреки че учените не са сигурни защо съществуват тези различия, те установяват, че жените се освобождават от алкохол в кръвта си много по-бързо.

 

"Ние предполагаме, че сънят на жените след употребата на алкохол се разстройва, защото жените преработват алкохола по съвсем различен начин", казва водещият автор на изследването, Тод Арнед, директор на програмата за поведението на съня в Университета в Мичиган.

 

В проучването, което е финансирано от Националния институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизъм, Арнед и колегите му проследили съня на 93-ма доброволци - мъже и жени, след пиянска нощ и нощ на "симулирано" пиене.

 

Изследванията показват, че мъжете спят дълбоко, независимо дали са пили или не. За разлика от жените, които спят около 20 минути по-малко и се събуждат често, когато са прекалили с питиетата.

 

Хората често и погрешно използване на алкохол като си мислят, че ще заспят по-лесно, казва специалистът по съня в Университета в Портланд.

 

"Хората са склонни да пият, мислейки си, че ще спят по-добре, но в крайна сметка, сънят им се нарушава", твърди д-р Хан, който не е участвал в изследването. "Това се случи с мен", разказва той. "Аз знам най-добре. Аз съм лекарят на съня. Но ето – аз се събуждам в 3 часа сутринта."

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay