Безценни съвети за визията на всяка булка

Всичко за роклята, прическата, грима и бижутата

Безценни съвети за визията на всяка булка

В първите две статии от нашата тема на месеца "Сватба като по часовник" се постарахме да ви снабдим с цялата информация, необходима за организацията на едно безоблачно сватбеното тържество.

След като булката е готова с първоначалното планиране, задвижила е организацията на основните дейности по подготовката, може с чиста съвест да се отдаде на мисли и за собствения си външен вид. Тук тя ще намери всички важни съвети, събрани от дами, които вече са минали по нейния път.

Първо: Роклята
(2-3 месеца преди сватбата)

Логично е, че преди всички останали елементи от визията трябва да се избере голямата бяла рокля. Разбира се, във вашия случай тя може да е всъщност малка бяла рокличка, а може и въобще да не се спрете на традиционния бял вариант. Но при всички положения, булчинската дреха ще бъде сред основните "герои" на сватбата.

В Jenite.bg вече сме публикували две много полезни и подробни статии, които ще помогнат на всяка дама да избере най-подходящия тоалет за своята фигура: "Булчинска рокля според формата на тялото" и "Трикове за прикриване на несъвършенства чрез роклята". Можете да си припомните цялата информация, затова сега няма да обсъждаме отново различните кройки, платове и т.н. Вместо това ще представим някои изпитани съвети, свързани не толкова с избора на конкретен модел, колкото с цялостния процес по закупуване на роклята.

- Вероятно имате в главата си изградена представа как искате да изглеждате като булка. И все пак, не ви съветваме да се подчинявате само на тази идея. Освен роклите, които веднага привличат вниманието ви, пробвайте и онези, които консултантките в магазина ви препоръчват. Те би трябвало да си разбират от работата и е съвсем възможно да ви предложат неочакван модел, с който да изглеждате по-добре, отколкото някога сте си представяли.

Безценни съвети за визията на всяка булка
- Някои булчински бутици работят само с предварително записан час, чували сме и за такива, които изискват заплащане за пробването на повече тоалети. И двата варианта звучат твърде задължаващо. Има достатъчно места, на които ще можете спокойно и с "любезна подкрепа" да си избирате рокля. Започнете търсенето от тях. Имайте предвид, че вероятно многократно ще се срещате с екипа на избрания бутик, така че е добре да харесвате хората.

- В предишния абзац намекнахме, че не смятаме за добра идея да се купува булчинска рокля от първото място, на което попаднете. Наистина, съветваме ви да пробвате различни модели на няколко места – това ще ви помогне да се ориентирате и в ценово отношение. И все пак, не е необходимо да обиколите всички възможни магазини. Щом някоя рокля успее да ви легне на сърцето, преустановете търсенето.

- Относно шиенето на рокли: в България има професионалисти, които ще се справят отлично, но има и такива, с които рискувате да ви докарат до истерия седмица преди Големия ден. Лошото е, че невинаги това е обвързано с цената. Понякога дори препоръките не вършат работа – ваша позната може да е изключително доволна, а при вас нещата да не се получат така добре. Ето защо смятаме, че вариантът "поръчка по картинка" е допустим само за късметлийките, които се харесват във всякакви кройки и материи. За останалите идеалното решение е да се влюбят в готова рокля, която евентуално има нужда само от леко стесняване/скъсяване. Ако не успеете, съществува и друг сравнително безопасен изход – да изберете за основа рокля, която ви стои добре и да поръчате същата с някои промени (например в ръкавите, колана, формата на бюстието). Уверете се, че новата рокля ще бъде изработена от същите хора, които са правили готовата. И не сменяйте плата – това може коренно да промени начина, по който ще ви стои дрехата!

Безценни съвети за визията на всяка булка
- Най-най-важното е самите вие да се харесвате и да се чувствате спокойни за външния си вид. Ако изпитвате притеснения относно излагането на показ на някоя част от тялото си, помислете заедно с консултантите за евентуална промяна в роклята, така че "проблемът" да бъде прикрит. Твърде вероятно е да става въпрос за нещо, което само вие си забелязвате, може да си внушавате, може всички наоколо да настояват, че е тъкмо така. Но в крайна сметка вие си се познавате най-добре – ако смятате, че дребното несъвършенство докрай ще ви кара да се чувствате неудобно, не се оставяйте да ви убеждават, а вземете мерки. Най-лесният начин за деликатно скриване на гърба или горната част на ръцете, например, е чрез красива дантела. В горния колаж сме показали няколко варианта, които могат да се приложат към различни модели булчински рокли.

- От това дали роклята ви ще се шие изцяло, или само ще претърпи корекции, зависи колко пъти ще трябва да отидете на проби. Най-добре ще е първоначално да заплатите само част от общата сума, пък когато всичко е готово – останалото. Изисквайте касова бележка и за капарото! Пазете си я! За да бъдете спокойни, се разберете тоалетът да бъде напълно завършен около месец преди сватбата, но все пак поискайте уверение, че при нужда (напълняване или отслабване) ще може да се реагира със спешни корекции и в последния момент.           

- Още първия път, щом се окажете облечени в Избраната рокля (или приблизително в същия модел, преди корекциите) изпробвайте как ще ви стоят с нея различни прически и бижута. Хванете косата си по няколко начина: на висок и нисък кок, на една страна, изцяло пусната и леко прибрана отпред. Проверете как ще изглеждате с различни по вид колиета – в магазина вероятно ще имат такива, а може и да си носите ваши. Няма значение от какво ще бъдат изработени, важното е да видите нагледно комбинациите с формата на деколтето. Помолете да пробвате роклята с обувки на различна височина. Вземете си и мостра на плата. Всичко това значително ще ви помогне да се ориентирате относно останалите елементи от булчинската визия. Все пак роклята едва ли ще бъде с вас, когато ги избирате.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Воал, шлейф, ръкавици, наметки?
Никой от тези компоненти не е задължителен. Всичко зависи от собствения ви вкус, но все пак съветваме да изберете най-много две от изброените допълнения към тоалета. В противен случай резултатът ще бъде претрупан.

- Специално за шлейфа – на снимки роклите, които пищно се влачат по земята, изглеждат наистина зашеметяващо. Но нали се досещате, че ако има вероятност платът да се изкаля, положението няма да е толкова зашеметяващо, поне не в положителния смисъл на думата. Освен това имайте предвид, че одеждата с шлейф може да ви се стори непосилно тежка и неудобна. Задължително трябва да сте пробвали такава, преди да решите да си я поръчате. Ако искате рокля тип "русалка" или "тромпет", обмислете варианта тоалетът да се направи така, че долната част да може да се отстранява – хем ще спирате дъха с визията си на официалните церемонии, хем ще ви е максимално комфортно на партито след тях.

- За останалите аксесоари – в магазина вероятно ще имат различни модели на всеки от тях. Дори да не са изработени от подходяща материя, проверете как ще стоят с вашата рокля. Така ще прецените дали да поръчвате да се шият специално, или да се откажете от идеята. Препоръчваме да не решавате още в самото начало. Когато обсъждате прическа с фризьора си, има вероятност да се окаже, че желаното от вас було не се вписва. Когато избирате бижута, може да си харесате комплект с уникална гривна, която би обезсмислила носенето на ръкавици... Затова изчакайте. В крайна сметка, най-важно е да сте спокойни, че имате рокля. Останалите подробности търпят доуточняване на по-късен етап.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Второ: Обувките и бельото
(преди да ви вземат мерки за роклята)

Дори да сте си избрали напълно готова рокля, тя почти със сигурност ще трябва да се коригира откъм дължина. Вероятно ще е необходимо и бюстието поне мъничко да се преправи, за да пасне идеално на формите ви. Адекватни мерки за съответните корекции могат да се вземат само, ако се явите точно с тези обувки и сутиен, които възнамерявате да сложите и на сватбата.

По отношение на сутиена няма какво толкова да кажем. Ако бюстът и роклята ви позволяват, най-лесно ще е изобщо да не слагате такъв. За съжаление повечето от нас знаят, че няма да се чувстват комфортно без допълнителна опора за гърдите си. Вероятно сте ориентирани относно възможните решения на проблема (изключваме варианта със силиконовите презрамки, просто не е подходящ за толкова изискан повод). Сутиен без презрамки, сутиен с една презрамка през врата, сутиен с кръстосани ниско долу презрамки, залепящ се за кожата сутиен без гръб и презрамки – важно е какво преполага моделът на роклята. А ако не ви е удобно онова, което моделът на роклята предполага, помислете за промени в самата рокля. Може би няма да се загрози твърде много, ако ѝ се пришият презрамки, или ако не е с първоначално замисления гол гръб. Все пак не би било красиво и ако булката се съобрази на първо място с дрехата, а след това непрекъснато си подръпва бюстието на сватбата.  

Безценни съвети за визията на всяка булка
Относно обувките ще дадем по-конкретни съвети. За всички е ясно, че най-интелигентната препоръка гласи: вземете си удобни обувки! Ние обаче претендираме да познаваме добре женската психика. Знаем, че влюбят ли се в някой не чак толкова удобен чифт, много от дамите биха рискували. Не можем да ги спрем, дори и сто пъти да повтаряме как болките в краката могат да повлияят наистина негативно върху сватбения тонус. Затова, вместо да опяваме, ще се опитаме да предложим ефективни идеи за спасяване на ситуацията.   

- Имайте предвид, че обикновено скъпите обувки убиват на крака много по-малко от евтините. Дори да става въпрос за съвсем подобни модели.

- Задължително разходете обувките поне два пъти вкъщи. И под "разхождане" нямаме предвид 5 минутки в коридора. Говорим за няколко часа шетане и/или танцуване из дома. Добре ще е да опитате и как е положението със слизането и изкачването по стълби. След всичко това ще знаете със сигурност дали е възможно да издържите цялата сватба с избраните обувки. Ще разберете къде точно ви убиват и ще имате време да помислите за омекотяване на проблемните зони със специални лепенки.

- Ако усещате дори минимална вероятност обувките по някое време да скапят настроението ви на сватбата, трябва да се подсигурите с резервен чифт. При късите рокли е лесно, тъй като обувките "за по-късно" спокойно могат да бъдат и ниски. Но в случай, че роклята ви е до земята, полата много ще се провлачи, ако свалите 10-15 см от дължината на краката. Трябва да се съобразите с това, когато избирате резервните обувки. Може да вземете такива с удобни платформи, съвсем малко по-ниски от първоначалните токове. Външният вид на втория модел не е чак толкова важен – все пак основната част от сватбения ден ще е минала.

- Не забравяйте да съобразите височината на обувките си с ръста на младоженеца! Разбира се, в определени случаи може и да си позволявате да сте по-високи от него. Но определено не смятаме, че бракосъчетанието е такъв случай. В крайна сметка, с прелестната си рокля вие така или иначе ще изглеждате поразително. Изборът на по-ниски обувки няма да развали вида ви, а младоженецът не би имал какво да направи, за да се извиси до височината ви на кокили.  

Безценни съвети за визията на всяка булка
- Когато се организира сватба със специално определен тематичен цвят, обикновено следва и цветът на булчинските обувки да бъде такъв. След като намерите подходящия чифт, вероятно ще трябва да пообикаляте магазините с него, за да откриете и максимално съответстваща чантичка (клъч). Не правете компромиси с различаващи се десени. В краен случай можете да купите плат, който напълно да се връзва с обувките, и да се ушие чанта от него.

- Ако сватбата ще се състои в някой от студените месеци, в никакъв случай не спирайте избора си на отворени обувки. С чорапогащник или без, това ще бъде проява на изключително лош вкус. Не можете да си го позволите точно в деня, в който всички ще ви оглеждат от глава до пети.

Жартиер?
Може би тук е мястото да споменем за обичая с жартиера на булката. В някоя от следващите сватбени статии ще опишем подробно за какво става въпрос. Засега е важно да се уточни само, че ако по време на купона младоженецът ще сваля от вас жартиер, трябва да се погрижите и за наличието на такъв атрибут под роклята.

Трето: Прическата
(месец или месец и половина преди сватбата)

Ако моделът на булчинската рокля има решаващо значение за това как ще изглежда фигурата ви във важния ден, то прическата определя как ще изглежда лицето. Разбира се, гримът също играе важна роля в това отношение, но фризурата в много по-голяма степен трябва да се съобрази с кройката на облеклото. До известна степен участва и в избора на бижутата. Затова ви съветваме веднага след като мерките за роклята вече са взети, да се ориентирате към определяне на подходящ вид за косата.

Независимо дали ще ползвате услугите на професионалист или на приятелка, повече от препоръчително е да се направи пробна прическа. Както сме посочили горе, удачно е това да стане най-малко месец преди сватбата, за да сте спокойни и да имате достатъчно време за търсене на бижута (и аксесоари за косата, ако се наложи). Някой фризьор може да изкаже мнение, че предпочита да се явите за пробна прическа само седмица преди сватбата, тъй като в противен случай дължината и състоянието на "гривата" ви има вероятност да се промени. Не е нужно да се съобразявате с подобно искане. В крайна сметка, след пробната прическа можете да отидете за подстригване още веднъж. А ако косата ви не е в добро състояние, за един месец ще можете да вземете повече мерки, отколкото за няколко дни.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Целта на пробната прическа е не само да се избере конкретна форма, но и фризьорът да се запознае с това доколко косата ви подлежи на манипулации. Имайте предвид, че на пробата той едва ли ще направи съвсем завършената фризура, с цялото къдрене, изправяне, закрепяне, сплитане, фиксиране и т.н. Идеята е да добиете приблизителна представа как ще изглеждате. В деня на сватбата ще бъде положено много по-голямо старание. За съжаление, понякога то се превръща в престараване, крайният резултат изглежда твърде натруфен. Може предварително да предупредите, че в никакъв случай не искате да се получава така.

Да речем, че на професионалист можете да се доверите – щом казва, че в деня на сватбата ще фиксира наистина добре фризурата и тя няма да се разпадне, значи е така. Но ако решите да поверите прическата на непрофесионалист, помолете в седмиците преди Големия ден да ви я направи изцяло, за да проверите колко ще издържи.

Все пак, колкото и да е добър вашият фризьор, хубаво е да имате известна представа какво ще искате от него. Богата селекция от красиви булчински прически сме представили тук и тук. Разгледайте ги, потърсете и още вдъхновения. Щом си харесате някой вариант, отидете пред огледалото и аранжирайте косата си по показания начин (съвсем грубо, разбира се). Преди това облечете дреха, която в областта на деколтето, раменете и гърба наподобява сватбената ви рокля. Изберете си две, най-много три приблизителни форми на прическата (например, някакъв вид плитка на една страна, или небрежен кок, или стегнат кок и т.н.). След това фризьорът само ще надгражда с мнението си и ще доукраси идеите ви. Ако косата ви не е достатъчно дълга за определен тип фризура, ще ви обясни и какви са вариантите за допълнителни вложки.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Украшения за коса?
И тук има много варианти: венци, отделни цветчета, дребни или по-едри бижута, диадеми, корони и какво ли още не. Важно правило е материалът, от който са изработени, да подхожда на материята на роклята, също и на бижутата: дантела с дантела, перли с перли, камъни с камъни в същия цвят, метал с метал в същия цвят... Формите и мотивите на украшенията също трябва да си подхождат.

Внимавайте да не претрупате! Ако по някаква причина държите да носите коронка, например, най-добре се откажете от идеята да слагате и колие. В случай, че по роклята имате пищна украса, няма нужда да прибягвате до такава и в прическата. Обиците, които не могат да се нарекат семпли и привличат вниманието, трябва внимателно да се комбинират с евентуалните аксесоари по косата.

Идеите си за украшения на фризурата задължително трябва да обсъдите със специалиста, който ще ви я прави. Той може да ви даде ценни насоки какво точно да изберете. Бижу за коса тип шнола, например, ще натежи много повече на един кок от бижу за коса тип гребен. Това е важна подробност, тъй като може да развали преждевременно прическата. Не забравяйте да обсъдите с фризьора и възможността за закрепяне на воал, ако искате такъв.

Четвърто: Бижутата
Щом вече сте избрали рокля и прическа, можете спокойно да се отправите на лов за бижута. Необходима е специална екипировка: споменатата вече дреха, която в областта на деколтето, раменете и гърба наподобява булчинската ви рокля; косата си хванете по начин, чиято форма имитира замислената сватбена прическа. В този вид най-ефективно ще пробвате колиета и обици.

Безценни съвети за визията на всяка булка
На какви модели ще се спрете – това си е изцяло въпрос на вкус. Все пак ще изтъкнем няколко насоки:

- Счита се, че на снежнобелите рокли отиват бижута от сребро, платина и бяло злато (или имитации, разбира се). Одежди с цвят шампанско, екрю, капучино и т.н. е подходящо да се носят с жълто или розово злато.

- Мнозина смятат, че пищната рокля предполага далеч по-семпли бижута, прическа и грим. Според други това не е точно така – ако е придружена от твърде невзрачна остатъчна визия, пищната рокля ще изглежда като поставена върху пластмасов манекен в магазина. Трети поддържат тезата, че семплата рокля е подходящо да се съчетае с нежни аксесоари, четвърти – че именно тя позволява избора на ексцентрични бижута за акцент. Нашият съвет е: оставете собственият си нюх да ви води! Ако вие си се харесвате на сватбата, това ще се излъчва от цялото ви същество и наистина ще изглеждате прекрасно.

- Когато избирате бижутата, не забравяйте, че в деня на бракосъчетанието ще носите и годежния си пръстен, а след това и халката.

Пето: Гримът
Разбира се, въпросът с грима може да се реши и на много по-ранен етап. Посочваме го към края, тъй като не смятаме, че е чак толкова обвързан с останалите елементи от визията. Булката може да се заеме с него във всеки момент, в който има време и настроение за това.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Също както в случая с прическата, препоръчваме да се направи и пробен грим. Изберете професионалист, на когото да се доверите, според собственото си мнение за снимките в портфолиото му. Препоръките от други хора могат да се окажат измамни, тъй като всеки си има различна представа по въпроса що е добър грим. Когато разглеждате снимките, обръщайте специално внимание на това как са покрити несъвършенствата по кожата, не се съсредоточавайте само върху очния грим. За сватбените фотографии цялостното покритие на лицето ви ще има по-голямо значение.

Ако избраният от вас гримьор е популярен, запазете си възможно най-рано часове за пробен грим и грим в деня на сватбата. Имайте предвид, че някои от най-добрите отказват да правят пробен грим. Ако достатъчно добре си знаете с какъв макиаж се харесвате, можете да се доверите. Но ако по принцип не се гримирате кой знае колко, рискувате в последния момент да не успеете да се възприемете.

Ако сте се записали за пробен грим, добре е да отидете с две предварително намислени приблизителни визии (например вариант само с очна линия и вариант с опушен грим). Помолете да гримират двете страни на лицето ви в различните стилове и преценете кой ви харесва повече. Оставете професионалистът да ви посъветва за правилното контуриране на чертите. Носете си и червилото, което възнамерявате да ползвате на сватбата, за да проверите дали подхожда. Ако не – гримьорът може да ви препоръча какво да си купите.

Що се отнася до конкретни "правила" по отношение на булчинския грим, счита се, че за дневна сватба е подходящо той да бъде съвсем нежен, а за вечерна може да се допусне и по-тежък. Вие преценявате дали ще се съобразите. Трябва да решите и дали ще искате изкуствени мигли – ако не се прекалява, те могат да изглеждат съвсем естествено и много красиво върху клепачите ви.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Две седмици преди сватбата
Поръчайте булчинския букет. Води се, че той трябва да ви бъде подарен от кумата, но не пречи и вие да си го изберете. Когато обмисляте как да изглежда (цветове, форма, видове цветя), трябва да се съобразите не само със собствената си визия, но и с цялостната атмосфера на тържеството. Обикновено цветята за украса на колата, ресторанта и т.н. се поръчват от същото място, от което и букета. Той може да изглежда строго-елегантно, ако дръжките са здраво пристегнати в захват тип "микрофон", а цветята са подредени в полукръг, без някои от тях да стърчат. За по-небрежно усещане е достатъчно дръжките да се захванат с красива панделка и аранжировката да напомня за пролетен букет с най-различни цветя. Това решение е особено подходящ за сватби с винтидж привкус.

Бъдете подготвени, че повечето флористи ще очакват от вас да им кажете точно какви цветя искате в букета. Притесняват се, че ако аранжировката се повери основно на собствения им вкус, булката може да остане недоволна и затова гледат да се застраховат. Ако по принцип не се интересувате от цветя, няма да ви е съвсем лесно да се ориентирате сред многобройните възможности. Разгледайте повечко снимки, помолете в бутика да ви покажат как изглеждат различни предложени от тях цветя и аранжировки, в крайна сметка ще стигнете до истината. Обикновено се избират две по-едри основни цветя, допълнени от зеленина и/или дребни цветчета.

Щом уточните какъв ще бъде булчинският букет, измислете и дизайн за бутониерите, които ще се закачат върху реверите на младоженеца, кума и най-важните гости от мъжки пол. Хубаво е бутониерите да са изработени с част от цветята, които присъстват в букета на булката. Попитайте какво може да се направи, за да се запазят свежи за по-дълго. Можете да поръчате и гривни с цветя за себе си, кумата и/или шаферките, но имайте предвид, че тези аксесоари са доста тежки и неудобни, постоянно се въртят на ръката.

Безценни съвети за визията на всяка булка
Трябва да решите само още един въпрос: ще искате ли да си запазите булчинския букет за спомен, или ще го оставите на момата, която го хване. Според традиционните вярвания е лоша поличба булката да си прибере вкъщи букета. Но ако не смятате да се съобразявате със суеверията, можете да купите допълнителен изкуствен букет, направен специално за хвърляне, или да поръчате по-малко копие на основния букет.

Десетина дни преди сватбата
Разпределете си разкрасителните процедури, на които държите за перфектен външен вид: почистване на лице, боядисване и подстригване, според някои дами тук се включва и солариум. Не оставяйте тези неща за последния момент, за да имате време да реагирате, ако нещо се обърка. По-добре не експериментирайте с нови за вас продукти, процедури и специалисти точно сега.

Два-три дни преди сватбата
- Ако ще ходите на маникюрист, това е моментът. Разбира се, трябва да сте си записали час предварително. В случай, че сте решили сами да се погрижите за вида на ноктите си, можете да отделите за целта и вечерта преди сватбата. Препоръчваме френски маникюр или обикновен перлен лак - те подхождат на всяка булчинска визия.

- Епилирайте се, за да има възможност кожата да се успокои до събитието.

- Обадете се на фризьора и гримьора, за да се уверите, че уговорките за датата на сватбата ще бъдат спазени.

- Съберете на едно място абсолютно всички дрехи и аксесоари, които ще използвате. Подсигурете се и с "несесер за всеки случай", който ще носите в чантичката си или ще поверите на някой близък: основни гримове, резервни шноли, фиби и обици, безопасни игли. Не забравяйте да си приготвите и парфюм!

Безценни съвети за визията на всяка булка
В деня преди сватбата
Най-добре ще бъде да го освободите целия за релакс. Не оставяйте нищо важно за тогава. Ако имате възможност, подарете на себе си и кумата няколко часа в СПА център.

Големият ден настъпи!
Ако сте си организирали правилно нещата, а дори и да не сте, просто се отпуснете и се наслаждавайте на щастливото празненство!

16 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay