Болните от анорексия са повече, отколкото се смяташе доскоро

Анорексията е все по-често срещана

Болните от анорексия са повече, отколкото се смяташе доскоро

Диетите и ниското самочувствие могат да имат ужасяващи последствия върху вашия организъм. Неправилното хранене води до проблеми, които трудно се преодоляват, така че помислете пак, преди да започнете някоя свирепа диета – това може да ви струва много.

 

Наскоро направено проучване в областта на смущенията в храненето обнови информацията, която беше известна за заболяването "анорексия". Резултатите от него показват, че болестта засяга повече хора, отколкото се е смятало досега. Въпреки това в изводите от изследването има и положителен аспект, тъй като до 70% от жените се възстановяват, докато навършат 30 години.

 

Учени от Хелзинки прегледали 2880 жени, които доброволно участвали в проучването. Оказало се, че 292 от тях се намирали в някакъв стадий на болестта. Теглото, както и психологични и социални параметри били взети под внимание при изготвяне на резултатите. После показателите били сравнени с тези на група от здрави жени, за да се направят заключения относно факторите, които предизвикват подобни смущения в храненето.

 

Статистиката сочи, че болестта засяга 2,2% повече жени, отколкото се е смятало досега. Добрата новина е, че 25% от изследваните болни жени са се възстановили за една година, 33% - за две, а на останалите били нужни пет години след поставянето на диагнозата, за да оздравеят. Пълното психическо възстановяване обаче отнема между 5 и 10 години, в зависимост от сериозността на увреждането и характера на човека. Разбира се, вече има разработени специални възстановителни програми, но оздравителният процес е дълъг и труден.

 

Имайте предвид, че преминаването през подобни трудности оставя белег в съзнанието за цял живот. Ако сте склонни към лишаване от храна в името на няколко свалени килограма, по-добре се прегледайте навреме – превенцията е най-доброто лечение.

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay