Дизайнерката със свободен дух

Gaby-ga превръща изкуството в мода и модата в изкуство

Срещнахме Габриела Петрова из софийските прашни улици, докато снимахме за рубриката ни Dressbook. Впечатли ни с нестандартното си излъчване, с цветовете по себе си, които ярко контрастираха на сивата действителност около нас.

Оказа се, че екстравагантната дама е много повече от интересно лице, с което сме се разминали на площад "Славейков". Възпитаничка на Националната Художествена Академия, Габи е художник с широк кръг творчески изяви и едновременно с това - моден дизайнер.

Сега се срещнахме с нея не по случайност, а съвсем целенасочено. За да си поговорим за стила и тенденциите този сезон през погледа на един човек на изкуството.

Работиш в областта на съвременното изкуство, пърформънса, инсталацията. Кога откри, че модата е твоето призвание и кога я превърна в своя професия?

Не ми се иска да разделям нещата. Да се занимавам с мода е естествено продължение на образованието ми в Художествената академия, естетичните ми усещания и всичко, което съм възприела и научила в живота си.

Модата е динамична, нещата се случват бързо и интензивно. Идеята се появява и можеш буквално да я облечеш.


Какво те вдъхновява?

Цветовете, платовете и докосването до материята. Свободата да избирам моден силует. Да дам полет на въображението и фантазията си. Вдъхновява ме смелостта на изборите, които правя, когато се обличам.

Дизайнерката със свободен дух


Как се роди идеята за модната ти марка "Gaby-ga" и има ли нещо общо с феномена в музиката и авангардния стил, Лейди Гага?
"Gaby-ga" е заиграване с моето собствено име. Препратката към световно известната певица Лейди Гага е случайно съвпадение, но пък умишлено запазване на приликата.

Стилът е...

Търсене!

Как според теб изглежда сезон есен-зима 2011?
Чисти конструкции с детайли от пурпурно розово и луминисцентно жълто и зелено. Традиционната елегантност присъства закономерно, заедно с пестеливост в детайлите. Съчетания от непринудена ежедневност, вертикални и хоризонтални десени, инспирирани от абстракционизма и неговата философия. В същото време бунтът е абсолютно съществуващ и добре приет.

Следиш световните тенденции, имаш ли си любим бранд?

Харесвам Celine, Comme les garson, Balenciaga, Marc Jacobs. Единственото, което има значение за мен като дизайнер, който живее и работи в България, е да намеря публика за моя светоглед и чувствителност.

Какво според теб е идеалното облекло за офиса през студените дни?

Офисът е мястото на практичната, елегантна, семпла мода. Важни са детайлите. Шал или фишу, удобни елегантни обувки, тънък колан, втален пуловер, прав панталон. Вариантите са много, но в границите на строгото конфигуриране.

Дизайнерката със свободен дух

А за вечер с приятелки?

Стилът трябва да е артистичен и разкрепостен. Комбинациите от несъчетаеми неща са строго разрешени. Високи обувки, цветни клинове и чорапогащници, масивни бижута, рокли в пъстри десени, туники. Всичко, което напомня на празник!

Дизайнерката със свободен дух

Аксесоарите?

Тук можем да се изгубим в разнообразието. Масивни бижута с флорални мотиви, наниз от перли, своеобразни дизайнерски хрумки, кожени гривни и колиета с метални детайли. Модерни са също плетените шапки и каскети.

Какво да очакваме от "Gaby-ga"?

Нов бутик, насочен към артистичните хора, хората на свободния дух и тези, които търсят стойност в дрехата.

21 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay