Електроди в мозъка облекчават тежка депресия

Електроди срещу депресия

Електроди в мозъка облекчават тежка депресия

Екип от немски и американски лекари създадоха нов метод дълбочинна мозъчна стимулация с електроди, с която се надяват да постигнат по-добри резултати при лечението на тежка депресия при по-малко странични ефекти за пациента, пише сайтът FuturePundit.

 

Подобно на сърдечните пейсмейкъри, разположените в мозъка електрически стимулатори могат да командват електрически импулси в няколко ключови области. Така те облекчават острите форми на депресия, която не се влияе от традиционните средства, какъвто е случаят с приблизително една десета от засегнатите от това заболяване.

 

Методът е разработен първоначално за облекчаване на неконтролируемото треперене на крайниците, характерно за болестта Паркинсон.

 

Първоначалните резултати от терапията са силно обнадеждаващи, споделят учените. Близо половината от пациентите показват значително подобрение в емоционалното си състояние.

 

В бъдеще освен за облекчение на депресията, методът може да бъде използван и за спорното от морална гледна точка контролиране на поведението на агресивни престъпници посредством дистанционно управление, пише FuturePundit.

 

Така ако мозъчният пейсмейкър бъде усъвършенстван и въведен в употреба, само с едно натискане на копчето ще бъдат предотвратявани сериозни нападения и бунтове.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay