За какво помага бакучиолът?

За какво помага бакучиолът?
Canva

Бакучиол е естествено съединение, получено от растението Psoralea corylifolia, известно още като индийски люляк. Често се използва в продукти за грижа за кожата поради своите антиоксидантни, противовъзпалителни и свойства против стареене. Бакучиол е известен също като полихидрокси киселина (PHA) и е алтернатива на ретинола, който е витамин А производни, често използвани в продуктите за грижа за кожата заради техните ползи против стареене и акне.

Въпреки че бакучиолът споделя някои прилики с ретинола, той има различен химичен състав и механизъм на действие. Подобно на ретинола, бакучиолът стимулира производството на колаген, намалява фините линии и бръчките и помага за изравняване на тена на кожата. Той обаче е по-малко дразнещ и по-подходящ за чувствителна кожа.

За разлика от ретинола, бакучиолът няма същите способности за ексфолиране или обръщане на клетките, така че може да не е толкова ефективен при лечението на тежко акне или дълбоки бръчки. Въпреки това, той все пак може да помогне за подобряване на цялостната текстура и външен вид на кожата.

Основните му ползи включват:

Борба с признаците на стареене: Подобно на ретинола, бакучиолът стимулира производството на колаген, което води до намаляване на фините линии, бръчките и появата на възрастови петна. Освен това подобрява еластичността на кожата, което я прави по-стегната и здрава.

Антиоксидантна защита: Бакучиолът предпазва кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, които могат да ускорят процеса на стареене. Като неутрализира тези вредни молекули, той помага за защитата и подмладяването на кожата.

Овлажнява и успокоява: Бакучиолът привлича и задържа влагата в кожата, като я поддържа хидратирана и мека. Освен това има противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на раздразнената или възпалена кожа, което го прави подходящ за чувствителна кожа.

Изравнява тена: Може да помогне за намаляване на хиперпигментацията и тъмните петна, като насърчава равномерния тен на кожата.

Укрепва кожната бариера: Бакучиолът подпомага възстановяването на кожната бариера чрез стимулиране на производството на естествени овлажнителни фактори, като по този начин укрепва кожата и я прави по-устойчива на външни стресови фактори.

Лечение на акне: Въпреки че не е толкова мощен, колкото ретинола при лечение на акне, бакучиолът все пак може да помогне за регулиране на производството на себум, намаляване на бактериите и успокояване на възпалението, свързани с акнето.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay