И за холестерола се носят митове и легенди

Какво не знам за холестерола

И за холестерола се носят митове и легенди

Митът, пренася се от уста на уста, конкретният му източник е неизвестен, а достоверността му несигурна. Време е да развенчаем още няколко мита, но този път свързани с някои известни факти за холестерола.

 

Мит 1 – Американците имат най-високите нива на холестерол в целия свят

Според Световната Здравна Организация и нейната статистика за 2005г. върху нивата на холестерол при различните нации, Америка е едва на 83-то място. Учудващо, страни като Норвегия, Либия и Израел са много по-напред в тази класация.

 

Мит 2 – Яйцата са опасни

Всъщност, в яйцата се съдържа така нареченият "диетичен холестерол". В големи количества той също не е никак полезен, но в сравнение с "лошия холестерол" е по-добрият вариант. Така,че спокойно – приема на яйца по няколко пъти в седмицата не е толкова опаснен, колкото сме си мислили. Точно обратното, яйцата са много ценна за нас храна от далечни времена.

 

Мит 3 – Децата не могат да имат висок холестерол

Много хора смятат, че проблемът наречен "високи нива на холестерол" е присъщ само за възрастните. За съжаление обаче, изследване показало, че астеросклерозата – стесняване на артериите, което води до сърдечни атаки – може да започне в ранната възраст от 8 години. Близо до тази опасност са децата с наднормено тегло или тези, чиито членове на семейството страдат от сърдечни проблеми.

 

Мит 4 – Храната, чието съдържание гласи "без холестерол" е напълно полезна за сърцето.

Всъщност тази информация се отнася само за "диетичния холестерол". Наситените мазнини (съдържащи се в храните от животински произход и млечните продукти) и транс мазнините (в пакетираните храни) изглежда оказват голямо въздействие над липопротеините с ниска плътност, или така нареченият "лош холестерол", чието наличие не се споменава.

 

Мит 5 – Холестеролът е абсолютно вреден

Когато хората чуят тази дума, те веднага я свързват с нещо крайно вредно. Наистина високият холестерол може да бъде много опасен и никой не твърди обратното. Но и холестеролът, сам по себе си, е важен за десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay