Може ли кокосовото масло да причини поява на пъпки по лицето ви

Може ли кокосовото масло да причини поява на пъпки по лицето ви

Мнозина са тези, които са включили кокосовото масло в рутинната си грижа за кожата. То отдавна не се възприема само като съставка, която употребяваме в кухнята. Днес тази 4000-годишна естествена съставка, богата на антибактериална лауринова киселина, е достигнала до козметични продукти като овлажнители, балсами за устни, масла за коса, измиващи средства за тяло и слънцезащитни продукти. Всъщност, кокосовото масло и кокосовото мляко са били използвани за грижа за кожата от местното население в страни като Филипините и в Югоизточна Азия, където кокосовите орехи са основна култура.

Когато става въпрос за кожа, склонна към акне обаче, може да е трудно да се стигне до категоричен отговор дали кокосовото масло може да причини повече вреда, отколкото полза. То обаче се свързва с лечението на болестта на Алцхаймер и по-доброто орално здраве.

Тъй като множество тиктокъри твърдят, че кокосовото масло притежава страхотни овлажняващи свойства за изключително сухата кожа и съществуват проучвания, които го свързват с облекчаване на екзема, информацията става леко объркваща. Лек ли е кокосовото масло за обриви и акне? Наистина ли е безопасно да го нанасяте на лицето си? Има ли лечебни свойства? Ще се събудите ли с чиста кожа или запушени пори? Ето всичко, което знаем?

Кокосовото масло има високи нива на комедогенност

Оказва се, че когато става въпрос за кожа, склонна към акне, това, на което трябва да обърнете внимание, е комедогенният рейтинг на съставките, които поставяте върху лицето си. Ако се борите с пъпки от известно време, вероятно вече знаете това. Дерматолози посочват, че кокосовото масло се счита за четворка по скалата за комедогенност от нула до пет.

Може ли кокосовото масло да причини поява на пъпки по лицето ви

Кожата на лицето ви обикновено е по-тънка от останалата част от тялото ви и следователно е по-податлива на запушване. Когато дадена съставка е по-плътна като консистенция от естествения себум, който кожата ви произвежда (като при кокосовото масло), това може да запуши порите ви. Ако си мислите, че органичното кокосово масло е по-добра алтернатива, това също не е вярно.

Всеки експерт по грижа за кожата ще ви каже, че запушените пори са причина номер едно за появата на пъпки. Това означава ли, че всички типове кожа трябва да избягват кокосовото масло на лицето си? Отговорът може да е малко по-сложен, отколкото си мислите. Консултирайте се с вашия дерматолог, преди да го добавите към рутинната си грижа за кожата. Има обаче и други начини да добавите кокосово масло към рутината си за красота.

Кокосовото масло е страхотно като естествен овлажнител за вашето тяло

Кожата на тялото ви е по-плътна, което я прави като цяло по-суха. Вместо да го използвате за овлажняване на лицето си, което може да причини пъпки, можете да го използвате като овлажнител за тялото, защото е богат на мастни киселини и има и двете антибактериални и противовъзпалителни свойства. Можете също така да използвате кокосово масло при напукани устни при сухо време, за различни ползи, свързани с косата, като възстановяване на увреждане на косата, подобряване на сух и сърбящ скалп, хидратиране на вашите кичури и дори като скраб за тяло.

Може би се чудите дали използването му като средство за премахване на грим също ще доведе до появата на пъпки. Според сертифицирания дерматолог Робърт Фини кокосовото масло върши добра работа при премахване на грима и мръсотията от лицето ви. Но верен на природата си, той оставя след себе си мазен филм върху кожата ви, който може да запуши порите ви.

Това, което трябва да запомните, е да научите как трябва да използвате кокосово масло в рутината си за красота. Също така е от решаващо значение да се консултирате с вашия дерматолог, особено ако се притеснявате от пъпки. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay