Назаем от момчетата

Как и защо мъжките дрехи се пренесоха в дамския гардероб

Все още е лято и ни остават почти два месеца, през които да му се наслаждаваме. Това не ни пречи, обаче, отдавна да сме запознати с есенно-зимните колекции на най-популярните дизайнери. Както винаги, те успяха да ни изненадат с нещо ново, различно и, въпреки всичко, интересно.

Тази есен мъжкото начало при дамските тоалети ще бъде особено осезаемо. Талантливото дуо Dolce&Gabbana, например, посветиха почти цялата си женска колекция на мъжките кройки. Повлияни от 20-те и 30-те години на миналия век, те сътвориха облекла, за които е твърде спорно за представителите на кой пол са предназначени.

Chanel също не изостанаха от новоналожилата се тенденция. Всъщност, тя може би е най-подходяща именно за френския бранд. Преди повече от 100 години Коко Шанел, вдъхновена от мъжките облекла, създава женски такива, които крайно се отличават от модерните тогава огромни рокли и шапки с пера, цветя и други подобни допълнения. Както добре знаем, модата "се върти", така че не бива да се учудваме, че век по-късно тенденцията, въведена от френската легенда, е отново актуална.

Moschino, Hermes, Sonia Rykiel, Stella McCartney, Balenciagа.. . Това са само част от високия клас марки, избрали да сътворят мъжки дамски колекции. Защо, обаче? Какво е накарало дизайнерите да се откажат от женствеността, нежността и другите характерни за дамските линии елементи?

Като абсолютно отражение на социалните нрави и процеси, в модата можем да видим всичко, случило се на хората, които я обличат и дори да съдим за цели епохи. Прост пример: помните ли диско-треската от 80-те? Блестящи дрехи, обемни прически, крещящи цветове - огледало на буйните години на тогавашните американски тийнейджъри. Така е и с днешните момчешки трендове, които сякаш доказват независимостта на жената. Защото тя е сигурна в себе си и не се нуждае от типичните "момичешки хитрини", за да докаже влиянието си.

Жените могат да работят, да печелят достатъчно, да бъдат шефове. Могат и без свян да носят мъжки дрехи. Пък и отдавна знаем, че строгите костюми са като еталон за сериозна, уверена в себе си дама.

Важно е и да не забравяме колко готино стоят типично мъжките дрехи и аксесоари на дамите. Иначе защо вечер винаги спим с Неговата тениска? Вратовръзки и папионки "прескачат" в нашите гардероби, много дами избират изчистената визия, постигната с класическата бяла риза и характерния мъжки елек.

Макар че жените с мъжки стил изглеждат различно и по един много необикновен начин - секси, това все още не се възприемат еднозначно и положително. Поставят им се етикети, най-често свързани със сексуалната ориентация или психическото състояние. Но това е нормално: "разчупеното" мислене е онова благо, което липсва на закърмените ни със строг социализъм баби, дядовци, а не рядко - и родители.

Странно е, обаче, че точно в родината на Коко Шанел, не се приема носенето на панталони. Абсурдната забрана е насочена към парижанките и датира от 1799 година. Макар че днес никой не си спомня за нея, тя все още е в сила във Франция и се правят опити да бъде отменена. Какъв е изводът? Уж сме съвременни, уж имаме равни права с тези на мъжете, а често в такива, уж безобидни закони, прозира истината. Полага ни се свобода на избора, а не можем да се възползваме от нея, дори и за нещо толкова елементарно, като избора на дреха.

Каквото и да си говорим, все още живеем в мъжки свят. И макар бавно, но сигурно да взимаме властта в наши ръце, още малко ни остава, докато застанем рамо до рамо с представителите на противоположния пол. И, все пак, се вписваме в средата им по-добре, отколкото преди 100 години, например. Вероятно финалната стъпка се крие точно в облеклото. Когато, носейки техните дрехи, докажем, че сме точно толкова добри, колкото са и те. Понякога дори повече.


6 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay