Правилно ли е да изпозлваме киселини в грижата за кожата през лятото?

Правилно ли е да изпозлваме киселини в грижата за кожата през лятото?
Canva

Използването на киселини в грижата за кожата през лятото може да бъде противоречиво, тъй като киселинните ексфолианти могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето. Важно е обаче да разберете специфичните видове киселини и как работят, за да определите дали са подходящи за вашата кожа през летните месеци.

Има няколко вида киселини, използвани в продуктите за грижа за кожата, включително алфа-хидрокси киселини (AHA), бета-хидрокси киселини (BHA) и полихидрокси киселини (PHA). Тези киселини работят, като премахват мъртвите кожни клетки, насърчават клетъчното обновяване и подобряват текстурата и външния вид на кожата.

  1. Алфа-хидрокси киселини (AHA): AHAs, като гликолова киселина и млечна киселина, са водоразтворими киселини, които могат да проникнат дълбоко в кожата и ефективно да ексфолират. Те могат да бъдат ефективни за подобряване на текстурата на кожата, намаляване на фините линии и изсветляване на тъмните петна. Въпреки това, поради тяхната фоточувствителност, AHAs могат да направят кожата по-податлива на слънчево изгаряне и увреждане, когато се използват през лятото.

  2. Бета-хидрокси киселини (BHA): BHAs, като салицилова киселина, са мастноразтворими киселини, които са отлични за почистване на порите и лечение на акне. Те са по-малко чувствителни към светлина от AHAs, което ги прави по-добър избор за лятото. Въпреки това, те все още могат да причинят временно зачервяване и чувствителност на кожата, когато се използват през летните месеци.

  3. Полихидрокси киселини (PHA): PHAs, като глюконолактон, са сравнително ново допълнение към света на киселините за грижа за кожата. Те предлагат предимствата на AHA и BHA, без някои от недостатъците. PHA са по-малко чувствителни към светлина от AHA и имат противовъзпалителни свойства, което ги прави добър вариант за лятото.

Ако решите да използвате киселини в грижата за кожата през лятото, ето няколко съвета, които да следвате:

  1. Използвайте по-нисък процент киселина: Тъй като кожата ви е по-чувствителна към слънцето, препоръчително е да започнете с по-нисък процент киселина и постепенно да увеличавате концентрацията, ако е необходимо.

  2. Носете SPF: Защитата на кожата ви от слънцето е от решаващо значение, когато използвате киселини. Винаги нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF.

  3. Използвайте продукта вечер: Повечето експерти препоръчват използването на продукти, съдържащи киселини, през нощта, тъй като те могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето. Ако трябва да ги използвате сутрин, не забравяйте да нанесете SPF.

  4. Останете хидратирани: Киселините могат да изсушат кожата, така че е важно да останете хидратирани, като използвате овлажнител, подходящ за вашия тип кожа.

  5. Следете кожата си: Ако кожата ви стане прекалено чувствителна, суха или раздразнена, спрете да използвате киселината и се консултирайте с дерматолог, за да определите най-добрия курс на действие.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay