Продукти за красота, които използваме погрешно и се чудим защо не работят

Продукти за красота, които използваме погрешно и се чудим защо не работят

Повечето от нас притежават огромно количество продукти за грижа за красотата. Различни шишета и буркани за всяка част от тялото просто седят на нашите рафтове и нощни шкафчета. Докато някои от тях ни харесват и ги използваме редовно, има и такива, които ни разочароват със своята неефективност.

Ние обаче установихме, че понякога причината не е във факта, че продуктът е лош, а в това, че го използваме неправилно. Оказа се, че има доста такива случаи.

Ние не даваме шанс на козметичните продукти да покажат на какво са способни

Понякога купуваме продукт и разбираме след няколко седмици, че той не работи. Тогава бързаме да купим друг продукт с надеждата да постигнем по -ефективен резултат и историята продължава. В резултат на това получаваме куп бутилки, които никога не са имали шанс.

Експертите казват, че можем и дори трябва да променим продуктите за грижа за красотата, ако те не ни подхождат. Трябва обаче да им дадете известно време, за да видите резултатите. Обикновено това изисква не по-малко от месец, тъй като средният период за обновяване на клетките е 28 дни.

Използваме недостатъчно количество слънцезащитни продукти

Всеизвестен факт е, че слънчевите лъчи не са толкова полезни, дори са вредни. Ето защо използваме кремове с SPF. Често обаче забелязваме, че те действат, но не по начина, по който е обещано - лек загар постепенно се появява по кожата.

Причината е, че прилагаме продукта по грешен начин. Повечето хора използват само 25-50% от необходимото количество. За да защитите напълно тялото на възрастен човек, е необходимо да нанесете около 30 гр от крема. Освен това трябва да запомните, че е необходимо да нанесете слънцезащитен крем 15 минути преди да излезете навън. Препоръчва се също така да освежавате слънцезащитния слой на всеки 2 часа, ако сте изложени на слънце.

Използваме ретинол твърде често или в грешен момент

Козметичните продукти с ретинол са много популярни сред жените, които се борят със стареенето. Трябва обаче да ги използвате внимателно, за да избегнете зачервяване и лющене. Нещо повече, ретинолът прави кожата по-чувствителна към слънчевата светлина, което може да доведе до пигментация. Затова се препоръчва да се прилагат ретинолови продукти само през нощта. През деня е необходимо да се използват продукти с максимална SPF защита.

За да се избегнат възможни неприятни последици, по-добре е да използвате козметика с ретинол през есенно-зимния период, когато ултравиолетовите лъчи не са толкова агресивни.

Нанасяме околоочен крем върху клепачите си

Понякога приемаме нещата твърде буквално. И не трябва да нанасяме околоочен крем върху клепачите и очите. Всъщност този крем е предназначен за подхранване на кожата под очите. Ето защо трябва да се прилага в зоната на орбиталните кости около очите.

Също така, когато правите това, най-добре е да използвате безименния пръст, защото той е най-слабият от всички пръсти и шансовете да натискате чувствителната кожа около очите твърде силно, ще бъдат малки.

Нанасяме масло върху суха кожа

Много хора не обичат много да използват масла, защото оставят мазен филм върху кожата. В действителност това е много лесно да се избегне - всичко, което трябва да направите, е да нанесете маслото върху мокро тяло.
Благодарение на водата, маслата проникват по-добре в горния слой на епидермиса. В допълнение, този начин на нанасяне създава своеобразен обмен - маслото задържа вода в кожата, хидратирайки горните й слоеве. Не на последно място - много по-лесно е да нанасяте масло върху мокра кожа, което прави процеса на усвояването му по-ефективен.

Неправилно съчетаваме козметиката

Понякога, без да знаем, смесваме продукти за грижа за кожата, без да подозираме, че по този начин неутрализираме ефекта им. Козметичните продукти с ретинол и витамин С са ярък пример за това. Кожата се нуждае от ниско рН (0 до 3,5), за да абсорбира витамин С. Обратно, усвояването на ретинол изисква по -високо рН (5,5 до 6). Когато смесваме витамин С и ретинол, рН на витамин С се увеличава, а рН на ретинол намалява. По този начин тези 2-те съставки се правят една друга неефективна.

Нанасяме антиперспирант по всяко време на деня 

Струва ни се, че можем да използваме дезодоранти против изпотяване по всяко време на деня. Ето защо в крайна сметка го прилагаме на случаен принцип и, както се оказва, неефективно. Всъщност е по-добре да го направите вечер, преди да си легнете. Антиперспирантите са най-ефективни при контакт със суха чиста кожа (например след душ) в момента, когато потните канали са по-малко активни. Обикновено този период започва вечер и продължава през нощта.

Прекалено бързо прилагаме почистващи препарати и продукти за грижа за кожата

Не бързайте да използвате козметика за грижа за кожата веднага след като измиете лицето си, избършете го с тонизираща вода и нанесете необходимите продукти върху проблемните зони. Изчакайте 3-5 минути, за да може кожата да поеме всички полезни елементи.

Ако не му дадете достатъчно време, в крайна сметка просто ще разредите козметиката, която току-що сте нанесли. В резултат на това тя няма да работи толкова добре. Да, може да отнеме малко повече време, отколкото сме свикнали, но резултатите си заслужават.

Многократно използване на шийт маски

Шийт маските за лице са изключително популярни днес, защото са чудесен начин да се грижим за кожата си, без да харчим много пари за спа центрове и услугите на козметолозите. Може би всяка жена, която някога ги е използвала, е имала идеята да използва тази маска отново, защото в опаковката винаги остава много подхранващ серум. В края на краищата, защо да го изхвърляте?

Опитайте се обаче да не правите това. Имайте предвид, че бактериите и примесите от кожата ви остават върху маската, без значение колко добре почиствате лицето си преди процедурата. 

Използваме четките за лице твърде енергично

Много хора използват специални меки четки за лице, когато почистват лицето си. Те почистват добре лицето и нежно масажират кожата, премахвайки замърсяванията и мъртвите кожни клетки. И все пак е важно да не го правите твърде усилено, защото ще получите обратния ефект. Не забравяйте да докоснете леко лицето си с тази четка, защото излишният натиск може да навреди на кожата.

Постоянно използваме кърпички за лице

Рекламите продължават да ни казват, че това е продукт, който трябва да имате. Те са наистина много удобни, защото можете просто да избършете лицето си и да не отделяте време за почистването му.

Струва си обаче да се има предвид, че ежедневната употреба на почистващи козметични кърпички може да навреди на кожата, тъй като те са напоени с консерванти, за да имат по-добри почистващи свойства и по-дълъг срок на годност. Освен това те са абразивни, което също не е много добро. По-добре е да ги използвате в случаите, когато нормалното почистване е проблематично или невъзможно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay