Рибен педикюр в Ирак

Малки рибки ядат мъртвите кожички на багдадските граждани и това е признак, че градът им започва да прогресира

Рибен педикюр в Ирак

Иронично, но факт. Историята помни, че някога Багдад, столицата на днешен Ирак, е бил наричан "Градът на мира" (мадинат ал-салаам). По времето на легендарния халиф Харун ал-Рашид именно това средище е привличало голяма част от материалните, духовните и интелектуалните богатства на познатия свят. 

През последното десетилетие Багдад привлича основно военни нападения, инициирани от американците. Последвани от вътрешни сектантски атаки, които доведоха иракчани до прага на гражданската война. В последно време обаче ситуацията бавно започва да порозовява. Бомбардировките и престрелките все още са често срещано явление, но жителите на Багдад бавно започват да показват признаци на завръщане към нормалния начин на съществуване. 

В случай, че дефиницията ни за "нормално" включва миниатюрни рибки, които да гризкат краката ни. Кей Джонсън от Associated Press разказва, че един от последните признаци за прогрес в размирната територия е новооткритият център "Doctor's Fish Spa", където се предлага актуалната през последните години процедура "рибен маникюр".  

Вероятно сте чували какво представлява това "прекрасно" SPA изживяване - има го и у нас. За всеки случай ще разясним: потапяте краката си във вода, в която плуват игривите рибки Garra Rufa и те веднага се нахвърлят да ядат мъртвия слой епидермис по стъпалата ви. Безценно! А всъщност си има цена.

Рибен педикюр в ИракМусба Салех - собственикът на "Doctor's Fish Spa" разказва, че е дал 10 000 долара за закупуване на 600 от въпросните "докторски" рибки от Турция. Странната процедура за лечение на кожни проблеми стана изключително популярна в Азия през 2006 година, оттам се разпространи в Европа и Щатите, където обаче я заклеймиха като нехигиенична. Салех обаче е направил проучване и установил, че в Турция педикюрът с рибки се прилага от десетилетия.

Сега гладните му люспести работници плуват из водите на SPA центъра, в очакване на нов чифт клиентски крака, върху които да приложат уменията си. Шефът им е убеден в успеха на бизнеса. В последно време из Багдад отварят врати нови и нови салони за красота, центрове за козметична хирургия и други подобни. А уморените от войната иракчани с удоволствие плащат, защото имат нужда най-сетне някой да ги поглези.

"Китайските центрове за масажи, салони за красота - всички те процъфтяват. Така че този вид бизнес има обещаващо бъдеще" - обяснява 37-годишният багдадски предприемач. - "Иракчаните се нуждаят от такива неща, защото преди не можеха да ги имат."

Салех обяснява и по какви критерии е избирал местоположението на салона си - разположен е до полицейски контролно-пропускателен пункт, пазен от бетонни бариери, бодлива тел и въоръжени полицаи. Това обаче нямало да уплаши клиентите, по-скоро щяло да ги привлича:

"Основната причина да избера това място е заради сигурността!"

Пожелаваме успех в бизнеса на оптимистичния иракчанин! И дано освен от мъртвите кожички по краката, неговите сънародници успеят да се отърват и от смъртната опасност, която ежедневно дебне над главите им.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay