Суровоядството - защо и как?

Защо суровоядство?

Суровоядството - защо и как?

Редица експерти и учени са установили, че болшинството човешки заболявания не се появяват толкова много в следствие на лошите екологични условия, колкото заради пренебрежителното отношение към собствения ни организъм.

 

Продължавайки в същия ред на мисли, мисля че е важно да спомена, че човек е първоначално приспособен да живее дълго и пълноценно, стига да бъде в хармония с природата и дори да се храни чрез нея.

 

Суровоядството

 

Представлява хранителен режим, включващ сурови растителни храни, без никаква термична обработка. Суровоядците не се хранят с месо и млечни продукти, яйца, риба, захар и сол, алкохол. Това е вид строга вегетарианска диета, която ако бъде спазвана, влияе много благоприятно на организма.

 

Ако желаете да се включите към обществото на суровоядците, то започнете да се храните с изключително сурова растителна храна: пресни сурови зеленчуци и плодове (или изсушени), ядкови плодове, покълнало жито, ядки от житни култури, семена и мед, натурални сокове.

 

Предимствата:

 

Според А. Дейвис, известен диетолог и биохимик, здравият човек трябва да се храни само със сурова храна, в противен случай сам си докарва умора, психическа мудност, лоша стойка и нездрави зъби.

 

Суровоядецът използва само 1/4 от капацитета на храносмилателните си органи. Според авторът на "Суровоядството здраве и дълголетие”, Атерхоф, по този начин органите никога не се претоварват. При хранене с готвена храна обаче, организмът използва 3-4 пъти повече енергия, а ако човек яде предимно такава, то клетките гладуват поради недостатъчното количество биологичноактивни вещества в нея.

 

Като лек:

 

Смята се, че суровата храна лекува болните клетки, при което те се възстановяват и възвръщат активността и жизнеността си. Мастните клетки се стопяват, натрупаните отрови постепенно се отделят, намаляват излишните течности в тялото.

 

Въпреки всички тези предимства, преди започнете своя режим със сурова храна е добре да се консултирате със специалист. Няма как да се отрече, че суровоядството е много според режим на хранене. Не е подходящо за много места по света, заради географските и климатични условия, които не позволяват целогодишното предоставяне на пресни зеленчуци, плодове и билки.

 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay