Суха или изтощена коса: Каква е разликата?

Суха или изтощена коса: Каква е разликата?

Косата ви вече не е това, което беше? Вместо кичурите ви да са блестящи и здрави, те се заплитат лесно, винаги изглеждат безжизнени и се усещат доста тежки върху скалпа ви, а разресването на косата ви става мъчително. Косата ви очевидно не е както обикновено, но дали е изтощена или суха? оказва се, че има разлика между двете определения!

Разликата между изтощена и суха коса се свежда до самата кутикула. Докато сухата коса отчаяно жадува за хидратиращи H2O молекули, изтощената има нужда от помощ поради увреждане на самата кутикула. Следователно причините и лечението за всеки може да се различават малко в зависимост от тежестта на увреждането.

Пригответе се, защото е време да върнете блясъка, като научите всички факти. Ще се задълбочим и в това как да лекуваме и двата проблема, за да получите по-здрава, по-лъскава коса, така че да избегнете проблема в бъдеще.

Що се отнася до дебата за сухата срещу изтощената коса, последната всъщност представлява най-неприятния от двата проблеми. Изтощената коса се причинява от неравномерно отразяване на светлината върху горната част на косъма поради увреждане или проблеми с храненето. Когато косата ви е без блясък, не само ще ѝ липсва блясък, но и ще бъде тежка, груба и начупена.

Обикновено това се причинява от увреждане на кутикулата от източници като начин на хранене, стилизиране, силни химикали, използване на неподходящи продукти за грижа за косата и дори стрес. И така, вашата сутрешна рутина за изправяне или прекомерното третиране на косата ви с изрусяващи продукти е довело до отделяне и разпадане на фоликулите, позволявайки натрупването на масла и нечистотии в косата и скалпа ви. За щастие има надежда. 

Следователно трябва да извадите големите оръжия, за да лекувате този проблем. Освен да оставите косата си да изсъхва естествено, помислете за прием на витамини, за да я подхраните отвътре навън. Също така е важно да използвате дълбоко почистващ шампоан, за да премахнете натрупването и да намажете косата си с масла.

А какво можем да кажем за сухата коса?

Докато безжизнената коса е причинена от увреждане на кутикулата, сухата коса се нуждае от допълнителна хидратация, за да възстанови предишния си блясък. Причината може да бъде всякаква - от околната среда до температурата на водата.

Когато нанасяте балсам на косата, тя трябва да е топла, а балсамът трябва да се нанесе и изплакне с по-хладка вода. Това ще затвори кутикулата и ще улови кондициониращите агенти и влагата с нея. Някои медицински състояния, като проблеми с щитовидната жлеза, също могат да оставят косата ви дехидратирана. За щастие, лечението на сухата коса е доста подобно на изтощената коса, като например използването на специални балсами и масла за допълнително овлажняване и избягване на твърде честото миене на косата.

Трябва също така да обмислите да разресвате косата си само когато е суха, за да намалите накъсването. Може да е трудно да разберете дали косата ви е изтощена или суха, като просто я погледнете в огледалото. За щастие, лечението и за двете е подобно, така че можете да убиете два заека с един коршум. Само не забравяйте, че сухата коса, която не е третирана, може бързо да стане безжизнена, тъй като кутикулата се уврежда все повече, така че винаги се уверете, че поддържате правилно косата си и се отнасяйте внимателно.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay