Шумът от уличния трафик увеличава риска от инфаркт

Автомобилният шум е опасен

Шумът от уличния трафик увеличава риска от инфаркт

Излагането на шум от уличния трафик може да увеличи риска от инфаркт, особено при хората над 65 години, сочи проучване на датски изследователи, публикувано в сп. European Heart Journal. 

 

В първото по рода си изследване учените открили, че за всеки 10 децибела отгоре, рискът от сърдечен удар се увеличава с 14%. В проучването се включили 51 485 участници от цяла Дания, които били изследвани в продължение на няколко години. За този период те били изложени на шумови нива между 40 и 82 децибела.

 

Когато изследователите анализирали данните по-внимателно, открили, докато при хората под 65 години не се забелязва статистически значим риск от инфаркт при увеличаване на уличния шум, то при по-възрастните рискът скачал с 27% при усилване на шума с 10%.

 

Нещо повече, при изследваните лица над 65 години било открито, че съществува една граница от около 60 децибела, над която рискът от инфаркт се увеличава дори още повече.

 

"Това е първото мащабно проучване, което изследва връзката шума от уличния трафик и риска от инфаркт. Затова са необходими още изследвания, преди да се направят окончателни заключения" казва ръководителят на екипа д-р Сьоренсен.

 

Учените признават, все още не са сигурни дали става дума за причинноследствена връзка между уличния шум и сърдечносъдовите проблеми или двете явления са в корелационна зависимост.

 

За да прецизират резултатите си, при изчисленията си специалистите взели предвид и ефектите от замърсяването на въздуха, шума от влаковете и самолетите, както и фактори като пушенето, хранителния режим, алкохола, кофеина и др.

 

Ако техните заключения все пак се окажат окончателни, излиза, че 8% от инфарктите под 65 години и 19% от тези над тази възраст са причинени от уличния шум.

 

Резултатите от проучването показват и нуждата от предприемането на действия за намаляването на уличния шум, на който е подложен съвременният човек, алармират учените.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay