Криворазбраната почивка

Останете поне за ден сами, няма да бъдете самотни

Криворазбраната почивка

Почивката е бягство от реалността. Така поне твърдят някои романтични души. Аз не мога да възприема едно пътуване, организирано с месеци и със средна продължителност седмица, за бягство. Не и в идеалния смисъл на понятието.

 

Бягството е импулсивно решение, за което е необходима минута, максимум две. Реализацията му пък изобщо не предполага помъкването на всички вещи, които присъстват в реалността и неминуемо биха напомняли за нея. Ако все още се чудите за какво говоря, ще бъда по-буквална.

 

Отивате на море. С колата, с която ходите на работа. С човека, когото и без това виждате всеки ден. Носите си екстрите на градския живот като лаптоп, мобилен телефон, MP3 плейър. И всички останали вещи, чиято употреба запълва ежедневието ви. Принадлежности за баня. За след баня. Дрехи, много дрехи, но разбира се – най-хубавите. Защото почивката си е своеобразно модно ревю. Всички тези изгорели хора с влажни очи и джапанки. Те ще видят вашата рокля и ще ви завидят. А и със сигурност ще забележат, че в сряда сте с дрехите от неделя. Затова – по един чифт за всеки ден престой. Не, даже по два! Лак за коса и нокти, четка за зъби и паста, всички гелове и кремове – не се знае какво точно ще ви потрябва, пък сега заради едно мазило да ви се развали почивката, не върви.

 

Естествени през деня, бляскави вечер. Всички туристи са суетни. И гладни. За морска храна, за студена бира, за всички забавления, които предлага необятната крайбрежна ивица. Очите шарят, великите истории за завоевания не спират. Палачинките са вървежни, пък и излизат изгодно. Все пак на морето има къде-къде по-важни неща от храната, а спестяваните вече единадесет месеца средства не стигат и не стигат. Загрижеността и пресметливостта са си налице. И квартирата задоволява елементарни нужди като спане и, хайде, няма да го кажа. Изобщо всичко си е същото, като "наистина”.

 

А защо не избягате, ама наистина? Оставете ежедневието да си почине, с всичките му екстри и принадлежности. Не ви трябва нищо. И никой.

 

Еднообразието може да ви накара да намразите и най-любимите си неща. В името на любовта си към тях, просто понякога трябва да ги оставите. Не изоставите. А за ден-два-десет да не сте около тях. За да се върнете. Тогава разстоянието на връщане се взима със спринт, учестено дишане и разтреперани ръце.

 

Миговете самота могат да ви накарат да откриете един друг свят. Онзи, пренебрегвания, в името на така необходимото ви ежедневие. Разходка без цел. Гмуркане в тълпата и излизане на тиха уличка със същия успех. Няма с кого да се съобразявате. Сами сте. Не самотни, защото тази самота е ценна, когато е спорадична. Тежи онази, нежеланата. Тази, за която говоря аз, е напълно безопасна, дори здравословна.

 

Не ограничавайте представите си за почивка до хотели със съзвездия в имената си и паркинг на плажа. Почивката, като всяко абстрактно понятие, не е обвързана с конкретно място и време. Тя се случва. Стига да я поискате. Прекарайте време със себе си и ще видите, че не е толкова лошо. Хората са стадни животни, но определено носят и частица от характера на единак. А пък после с нови сили ще прегърнете живота. Ще се справите с проблемите, ще преодолеете препятствията, които вече ще са ви залипсвали в безгрижния низ от почивни дни. Депресия след почивка? Няма такова понятие. Просто всяко нещо – с времето си.

58 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 23.08.2011|12:07
Тази година за пръв път отидох на почивка с много малко багаж, без никаква резервация никъде, с половината от хората, с които бях, се запознах на място и беше чудееесно!
1
Не е посочен 22.08.2011|11:03
Много добре казано Марина! Когато тръгваме на почивка трябва да носим само най-необходимото, за да не се натоварваме с излишни неща, нали отиваме точно, за да си починем от ежедневието. Аз през лятото нямам търпение да си тръгна от офиса, за да изляза на вън, да видя слънцето и да не видя повече за деня компютър, а през отпуската да го взема и с мен, трябва тотално да съм полудяла. Каква е тази пристрастеност към тези устройства? Осъзнайте се малко!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay