„Да живееш на едно мястo e повече от това да го обитаваш..."

Света през погледа на Федерико Чурба

Повечето от нас не си позволяват да мислят за такива неща. И ти, и аз, и той, тя и те дори, убедена съм, сме прекарали стотици безсънни нощи, обмисляйки смисъла на живота.

 

За по-лабилните души подобни мисли се равняват на сепуко. Мислено. На параноя и безпредметно лутане из хиляди възможности, които сграбчваме като удавник сламка с едничката идея - да осмислим съществуването си.

 

На някои буквалисти им е лесно. Те осмислят живота си с работа, семейство, приятелства. Носят си кръста толкова съвестно и с убеденост в рационалността, че забравят за тежестта и дори се примиряват с нея.

 

За други обаче, това е най-голямото предизвикателство. Хиляди филми, милиони книги, безброй монаси – всичко това е посветено на един въпрос, на който Федерико Чурба е намерил отговор за себе си и начин, по който да сподели светоусещането си с онези загубени души, които търсят чужд поглед, за да си обяснят необяснимото.

 

Ето го и него. Преди всичко да гледа света. Да си партнира с него и да го разбира такъв, какъвто е: кораб от възможности, многоцветен и просторен магазин от безкрайни сурови материали, чиито форми и качества ние премахваме, комбинираме и синтезираме, за да създадем нови обекти. Едно внимателно и конкретно търсене, което предхожда създаването на линии, планове и обеми. Един творчески и критичен поглед, който интерпретира и възкресява кръстовища и всичко, което съществува.

 

Това е философията на Федерико – аржентински дизайнер, който е посветил работата си на това да разбира живота, формите и материите му чрез невероятни предмети за обзавеждане.

 

Той всячески се старае да бъде отворен за откриване на нови материали и техните способности. Той подлага под съмнение всеки процес и препоръчва на хората да бъдат физически обвързани и да експериментират. Чурба казва: "Да живееш на едно място, значи повече от това да го обитаваш... Значи да го гледаш, изучаваш и живееш."

 

Чисти нюанси и благородни материали комбинират един висок клас линия от мебели. Колекцията е от вариации, алтернативи и синтез, които търсят как да пресъздадат пространството и да предложат една съвременна интерпретация на традиционните форми.

 

Повечето от предметите са синтезирани и трансформирани, част от това пътуване през света. Масите в една от колекциите на Чурба имат доста странен произход - някои са направени от различни предмети от бита, а други - от водосточни тръби от райони в Аржентина, където няма канализация. Обемите са оформени като фунии или обърнати с краката нагоре като буркан, кошчетата за боклук представялват една отделна и цялостна структура, на групи или решени индивидуално...


Динамика отвън и отвътре, изпъкнали и вдлъбнати, формират серия от маси, които могат да бъдат отделени или комбинирани, така че да преживяват всякакви ситуации.

 

Ако и вие още не сте открили своя прозорец, през който да гледате и да разбирате света, погледнете през този на Федерико и може би за пръв ще осъзнаете колко е просто, чисто и уютно.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay