10 растения, които могат да абсорбират влагата във вашия дом

10 растения, които могат да абсорбират влагата във вашия дом

Влажността у дома е често срещан проблем, от който страдат много хора. Не само причинява щети на стени и тавани, но ако проблемът не бъде отстранен с добра вентилация, в крайна сметка ще причини плесен и други видове гъбички. Излагането на среда като тази може да причини дискомфорт: от запушване на носа до сърбеж в очите или кожата. Естествен начин за контрол на влажността и плесента, която може да се получи от това, е да се използват стайни растения като естествени абсорбенти на излишната влажност във въздуха на определена стая.

Невероятни растения, които могат да абсорбират влагата от въздуха през листата си и след това да я транспортират до корените си:

1. Английски Бръшлян

Английският бръшлян е пълзящо растение, което често расте във висящи саксии. Хората често го поставят там, за да не се изкачва по стени или други части на къщата. Както подсказва името, то произлиза от европейските брегове на Атлантическия океан. Естественото му местообитание включва влажни и умерени гори. Това растение е идеално за поставяне в най-влажните стаи на вашия дом. Може да е банята, може би дори кухнята, ако сварите много паста или зеленчуци например. Също така е идеално за окачване над кухненската мивка или до прозорец.

2. Спатифилум

Спатифилумът е тропическо растение, което е местно за някои части на Америка. Това красиво растение обаче не понася измръзване или течение, така че обикновено се отглежда на закрито, където може да процъфтява при относително стабилна температура. Трябва да го поливате само около веднъж седмично и на всичкото отгоре не се нуждае от много светлина. Всички тези неща правят спатифилумът чудесен избор. Можете дори да го поставите в банята.

3. Зелена лилия

Това растение може да абсорбира влагата в околната среда - така че е идеално да го имате у дома. То е способно да елиминира обикновените битови въздушни токсини като формалдехид и ксилол.

На закрито, просто се нуждае от средна светлина. Ако е поставено на сянка, може да загуби бялата лента, която го характеризира. Но ако го поставите на пряка слънчева светлина, то лесно може да изгори. Толерира недостига на вода доста добре, главно защото я съхранява в дебелата си коренова система, така че няма да е необходимо да го поливате твърде често. Въпреки това, през лятото или когато е горещо, трябва да увеличите честотата на поливане на растението. 

4. Въздушни карамфили

Както всички епифитни растения, въздушните карамфили абсорбират влагата от въздуха. Това растение не се корени в почвата, от където другите растения обикновено извличат хранителни вещества или вода. Този вид расте най-вече в дъждовните части на света. Поради естеството на регионите, в които расте естествено, листата на въздушния карамфил са покрити със специализирани клетки, наречени трихоми, които са способни бързо да абсорбират водата, която се натрупва върху тях.

5. Бостънска папрат

Nephrolepis exaltata е популярно растение, което имаме вкъщи. Често се отглежда във висящи саксии, които също харесва. То процъфтява на влажни, сенчести места, но когато се намира в дома, реагира най-добре на ярка филтрирана светлина. Друга характеристика на това красиво растение е, че освен че притежава изсушаващи свойства, филтрира химикалите от въздуха. Това може да ви бъде полезно, ако искате да пречистите въздуха, който дишате у дома, с помощта на естествени средства.

6. Мента

Това популярно ароматно растение е отлично, когато става въпрос за абсорбиране на влага у дома. Способността му да расте във влажна среда и почви го прави идеалното растение за градини, кухня, баня или друго свежо, но влажно място у дома, където ще процъфтява. Като цяло ментовите растения понасят широк спектър от климат и условия на поливане и дори могат да растат, когато са изложени на пълно слънце. Расте целогодишно и може да се използва и като съставка при готвене или при приготвяне на чай.

7. Калатея

Родом от Бразилия и Перу, семейство Калатея е популярен избор, когато става въпрос за декоративни растения. 

Като растение в джунглата, Калатея се нуждаят от среда с висока влажност, която имитира естественото им местообитание. Въпреки това, когато им се даде подходяща грижа и при подходящи условия, тези екзотични растения могат да растат до около 3 фута височина с широки листа. Те са бавнорастящи растения и след като достигнат пълната си височина, ще спрат да растат, което също трябва да се има предвид. Те могат да се справят много добре на място като баня например.

8. Орхидея

Това са красиви цъфтящи растения, които освен че правят дома ви по-уютен, ще помогнат за намаляване на влажността в помещението, където ги поставяте. Тъй като корените им не са в почвата, те абсорбират хранителните си вещества от въздуха около тях, подобно на други видове, които споменахме преди. Освен това е известно, че някои от тях развиват псевдолуковици, което е част, която е специализирана в съхранението на вода и им помага да се справят по-добре със сушата. Поставянето им в банята е добра идея, тъй като те могат да поемат влагата от душа.

9. Палми

Палмовото дърво е чудесен избор, който помага да се контролират нивата на влажност, особено в баните, където влагата е често срещана. Тези дървета ще абсорбират влагата през листата си. 

10. Драцена фрагранс

Родом от Западна Африка, Танзания и Замбия, това растение обикновено има цветя в бели тонове, със страхотен аромат, откъдето идва и научното наименование на вида: Dracaena fragrans. Когато растенията се отглеждат в земята, те могат да достигнат височина повече от 20 фута височина, но растежът им е ограничен, когато са в саксия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay