8 етнически групи, пълни със загадки

8 етнически групи, пълни със загадки

През двадесет и първи век науката е достигнала такива висоти, че изглежда няма повече тайни. Генетиците дойдоха на помощ на етнолозите и хвърлиха малко светлина върху произхода на много етнически групи. Но не всички пъзели са решени. Например как индианците са успели да стигнат до Европа по-рано, отколкото европейците до Новия свят?

Ние обичаме мистериите и затова направихме списък с етнически групи, които карат учените да си чешат главите в недоумение.

Исландци

Може да изглежда, че всичко е ясно по отношение на произхода на тази етническа група. През девети век Исландия се населява от викинги, пристигнали от Норвегия, а островът има и тесни връзки с Дания. Следователно исландците са скандинавци. Много генетични проучвания подкрепят това заключение, добавяйки, че ирландците и шотландците са сред основателите на Исландия.

Но има и друго генетично проучване, което разкрива други предци, обитавали острова: индианците. Според работата на испански и исландски учени, първият индианец, пристигнал в Европа, може да е била жена, доведена в Исландия от викинги преди повече от 1000 години. Тя е оставила потомство и част от коренното население на острова притежават нейната ДНК.

Арменци

Смята се, че арменците са една от най-старите живи етнически групи. Според най-широко разпространената теория арменците, като етническа група, са се образували някъде около второто хилядолетие пр. н. е. На територията на Арменското планинско землище, обитавано преди това от урарти, хури и лувийци. Според друга теория арменският език е свързан както с гръцки, така и с индоирански език, което означава, че е имало една единствена арменско-гръцко-индоиранска общност. Поддръжниците на тази хипотеза смятат, че Арменското планинско землище е родното място на протоиндоевропейския език, от който произхождат повечето съвременни езици.

Бербери

Берберите са етническа група, която живее в Северна Африка, по-специално в Мароко, Алжир, Тунис и Либия. Известно е, че някои от тях имат светла кожа и светли очи и учените се чудят от древни времена как тези племена са пристигнали на африканския континент.

Според някои версии се смята, че берберите са имали контакт с европейци от древни времена. Също така е отбелязано, че езикът на тази етническа група е подобен на езиците на келтската група. Генетиците потвърждават, че първите заселници, окупирали Ирландия, са генетично идентични с берберите. И така, 2 привидно различни групи имат общи корени. В допълнение към това, сравнително нова теория предполага, че келтският език в един момент е бил lingua franca, което означава, че е бил приет като общ език.

Гуанчи

Гуанчите са аборигенни жители на Канарските острови. В края на петнадесети век групата е частично унищожена и смесена с испанците.

Според европейските завоеватели местните жители на Тенерифе често са били русокоси и са имали червеникавокафяв тен. Съвременната наука смята, че гуанчите са свързани с берберите, етническата група, която обитава Северна Африка.

Парси

Тази етническа група живее в западната част на Индия. Легендите разказват, че тази група е избягала от Иран, защото им е било забранено да изповядват религията си. На Парсите било позволено да останат в Индия, ако спазват 3 правила: трябвало да говорят местния език, да следват местните брачни обичаи и да не носят оръжие.

Оттогава Парсите се интегрирали доста добре в индийската общност, но имат различни религии и традиции.

Генеалогичните проучвания за произхода на Парсите показаха смесени резултати. Едно проучване казва, че мъжката линия отразява техните персийски корени, но друго твърди, че в майчината им линия има много повече индийска ДНК, отколкото от иранците. Проучване от 2017 г. установи, че Парсите са генетично по-близки до неолитните иранци, отколкото съвременните иранци.

Британският народ

Може да изглежда, че всичко е ясно с това кои са британците: те са потомци на келтите, викингите, римляните, англосаксонците и норманите. Но имало и първо население на Британските острови, за което не знаем почти нищо. Някъде през осми и единадесети век прародителите се разделят на англичани, шотландци и уелци.

Евенки

Жителите на сибирския север, много от които все още се занимават с развъждане на северни елени, са обект на спорове сред етнолозите. Те са признати за едно от коренното население на руския север. Освен това те са една от етническите групи, признати от Китайската народна република и се смята, че над 500 живеят в Монголия. Съществуват различни теории за техния произход, като една от тях е, че те са се формирали от смесването на различни аборигенски племена в Сибир.

Гагаузи

Гагаузите са тюркоезична група, живееща в сърцето на Европа, на Балканите. Учените все още не могат да разберат кои са те и как са стигнали там. Някои изследователи предполагат, че гагаузите са потомци на българите, куманите-кипчаци, докато други вярват, че са предци на турците селджуки. Някои признават, че тюркският език е бил заимстван, а предците на тези хора са коренното население на Балканите. И дори генетиката не може да разреши този въпрос: едно проучване показа, че гагаузите имат балкански корени, докато други разкриват, че имат тюркски произход.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay