8 техники за намаляване на стреса

8 техники за намаляване на стреса
unsplash

Независимо дали изпитвате безпокойство в претъпкано пространство или по време на спор, забързаното ежедневие ви натоварва или имате притеснения за бъдещето, стресът е неизменна част от ежедневието на днешно време. Много ситуации могат да предизвикат неблагоприятна реакция на стрес.

Ето някои техники за намаляване на стреса, които можете да използвате следващия път, когато усетите, че трябва да се успокоите:

1. Отървете се от нещата, които ви стресират 

В особено стресови ситуации понякога най-бързият и лесен начин да се успокоите е да се откъснете от стимула. Ако почувствате, че пулсът ви се повишава над това, което можете да понесете, или започнете да действате нерационално, обмислете възможностите си и вижте дали има начин да се отдръпнете. 

Ако сте в разгорещен разговор например, извинете се за момент, за да помислите или дори просто затворете очи за няколко секунди. Ако сте хванати в капана на тревожен мисловен цикъл, започнете дейност или се съсредоточете върху нещо друго, което да отвлича вниманието ви от тези мисли. 

Определено това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, но за съжаление не винаги е изпълнимо.

2. Съсредоточете се върху дишането си

Дишането е пряко свързано с емоционалното състояние. Бързите, къси вдишвания ускоряват сърдечната честота, увеличават кръвното налягане и допринасят за чувството на паника. Бавното, дълбоко дишане от друга страна намалява сърдечната честота и носи усещането за отпускане и релакт.

Ако усетите, че започвате да се стресирате или тревожите, използвайте кратко дихателно упражнение, за да се "центрирате" отново. Това упражнение може да бъде просто, като няколко спокойни, дълбоки вдишвания. Друг вариант е дихателна техника, наречена "бокс дишане", при която вдишвате в продължение на четири секунди, задържате дъха за четири, издишвате отново в продължение на четири секунди и отново задържате.

3. Задавайте си логични въпроси

В стресови ситуации (независимо дали са предизвикани от външен или вътрешен стимул), вашата нервна система може да се активира и да изпрати тялото ви в режим на битка или бягство. Когато това се случи, може да имате затруднения да се фокусирате или да действате логично, защото тялото ви се чувства така, сякаш е в непосредствена опасност.

За да се опитате да противодействате на реакцията си, задайте си поредица от логични въпроси, за да активирате отново мозъка си, да се съсредоточите и да преосмислите ситуацията. Помислете за следните въпроси: Какво ме разстройва? Как мога да реша проблема? Какъв е най-лошият сценарий и какви стъпки бих предприел, за да се справя с тази ситуация?

4. Бъдете физически активни

Извършването на физическа активност, когато сте стресирани, може да ви помогне да се успокоите. Физическата активност стимулира притока на кръв към мозъка, освобождава ендорфини и пренастройва усещанията на тялото ви (като ускорен пулс или висока телесна температура) със стимула (упражнения, вместо стресова ситуация или поредица от мисли). Когато трябва да се успокоите, отидете на бърза разходка, правете йога упражнения или някакъв друг вид физическа активност, за да подобрите цялостното си физическо и психическо благополучие.

5. Опитайте техника за мускулна релаксация

По време на тревожни моменти в ежедневието или периоди на хроничен стрес мускулите ви се напрегват, без дори да го осъзнавате. За да противодействате на тази реакция и да успокоите тялото си, опитайте техника за прогресивна мускулна релаксация, при която напрягате мускулни групи по цялото тяло и съзнателно ги отпускате. Например, започнете с пръстите на краката и след това продължете нагоре през прасците, бедрата, таза, корема, гърдите, гърба, ръцете и врата. Тази техника може да ви помогне да се почувствате по-добре и да контролирате тялото си в настоящия момент.

6. Излезте навън

От усвояването на витамин Д чрез слънчева светлина до успокояващите звуци, престоят сред природата може да намали тревожността, да допринесе за усещането за спокойствие и да подобри психичното ви здраве. Ако се чувствате стресирани или в капана на поредица от негативни мисли, седнете навън, сред природата и се отпуснете.

7. Погрижете се за себе си 

В стресови ситуации е важно да напомняте на тялото си, че го обичате и да се грижите за него. Отделете малко време за нещата, които истински обичате да правите или ви помагат да се отпуснете. Това може да бъде абсолютно всичко- от вземане на вана до практикуване на хобито ви. 

8. Поговорете с любим човек

Понякога всичко, което е необходимо, за да се противопоставите на чувството на стрес или безпокойство, е да общувате с човек, който ви обича и когото обичате. Когато не се чувствате добре, обадете се на член на семейството или приятел, на когото вярвате и поговорете с него. Да си припомните, че някой ви обича, може да ви помогне да разсеете негативните мисли и да се почувствате уверени отново. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay