8 удивителни факта за коледната звезда

8 удивителни факта за коледната звезда
Pexels

Забравете коледните венци, имела и коледните елхи. Тук сме, за да поговорим за истинската икона на Коледа- коледната звезда!

Това красиво жизнено растение краси домовете ни по Коледа от известно време, но малко хора знаят как се е появило. 

8 удивителни факта за коледната звездаPexels

Прочетете, за да научите повече за историята на този уникален коледен символ:

1. Коледните звезди произхождат от Мексико и Централна Америка

Коледните звезди виреят най-добре в сухите тропически гори и исторически са били открити в огромен участък от Северна и Централна Америка, от Мексико до южната част на Гватемала.

Днес те се срещат най-често на тихоокеанското крайбрежие в труднодостъпни каньони.

Това вероятно се дължи на факта, че по-достъпните местообитания, в които обикновено растат добре, вече не са подходящи, заради необузданото обезлесяване.

2. Ацтеките са използвали коледни звезди

8 удивителни факта за коледната звездаPexels

Те са били известни като Cuetlaxochitl на науатъл, езикът на ацтеките, което означава "цветето, което расте в остатъци или почва".

Те са служили за множество цели на ацтеките, които са използвали червените листа, за да правят боя, и млечния сок от растението, за сваляне на висока температура.

3. Те са кръстени на първия американски министър на Мексико

Докато Коледните звезди вече имали няколко имена в Мексико, те били неизвестни в САЩ, докато Джоел Робъртс Пойнсет не изпратил няколко растения в своите оранжерии в Южна Каролина.

Въпреки че има забележителни роли през годините, Пойнсет е най-известен с култивирането на това красиво, но взискателно растение.

Когато споделил екземпляри коледна звезда с водещи ботаници по света, те нямало как да не я кръстят на него. На английски, коледна звезда е "Poinsettia". 

4. Дълго време коледните звезди се смятали за силно токсични

8 удивителни факта за коледната звездаPexels

Според митовете, двегодишно дете е било смъртоносно отровено, след като е изяло едно листо от коледна звезда.

През 1944 г. коледната звезда е включена в книга за отровните растения на Хаваите, което е абсурдно, като се има предвид, че дори не е от Хавай.

Въпреки този абсурд, FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) публикува през 1970 г., че едно листо може да бъде фатално за децата.

Това твърдение е оборено, благодарение на подходящи тестове, проведени през 90-те години, които потвърждават, че растението е относително безвредно. 

5. Те стават много по-големи, отколкото предполагате

Коледните звезди рядко се виждат да растат в дивата природа. 

Повечето хора гледат коледната звезда като саксийно растение и съответно не достигат много големи размери.

Когато се отглеждат в правилните условия обаче, коледната звезда е по-скоро като храст или малко дърво, което може да достигне до 4 метра височина!

6. Цветята на това растение всъщност не са големите червени листа

8 удивителни факта за коледната звездаPexels

Тези силно контрастиращи части на растението са вид лист, наречен прицветник. Самите цветя са малки, жълти и се намират в средата на прицветниците. Най-често срещаните коледни звезди имат червени прицветници, но се срещат в много различни цветове, включително розово, бяло и бордо.

7. Коледните звезди се свързват с Коледа заради мексиканска народна приказка

Според историята, едно младо момиче на име Пепита не е имало пари да купи цветя или подарък за службата на Бъдни вечер, посветена на рождението на Исус.

Тя набрала букет трева, за да не се появи с празни ръце. Когато поставила плевелите на сцената, като по чудо поникнали красиви червени цветя и се превърнали в коледни звезди. 

8. Повече от 70 милиона коледни звезди се продават в САЩ всяка Коледа

8 удивителни факта за коледната звездаPexels

Повечето от тези продажби се правят в рамките на шест седмици след Коледа, носейки около 250 милиона долара на икономиката на САЩ.

Въпреки че са популярни само през кратък период от годината, те са най-продаваните цветя в САЩ и Канада. В България също са доста популярни, но разбира се продажбите не са чак толкова мащабни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay