Аметист- камъкът на зодия Водолей

Аметист- камъкът на зодия Водолей
unsplash

Красивият скъпоценен камък аметист несъмнено привлича вниманието. Но освен красотата си, той притежава сантиментална стойност. Това е камъкът на месец февруари и се свързва със зодиакалния знак Водолей. Освен това, това е идеалният подарък за отбелязване на вашата шеста или 33-та годишнина от сватбата.

Ето някои невероятни факти за аметиста:

1. Аметистът принадлежи към семейството на кварца. Други известни разновидности на кварц включват цитрин, празиолит, опушен кварц, розов кварц, оникс, ахат и яспис.

2. Блестящият лилав цвят на аметиста идва от остатъци от желязо и други метали. Трябва да се грижите правилно за кристала си, тъй като оставянето му на слънце може да промени цвета му от лилав на оранжев или кафяв.

3. Аметистът може да се трансформира в други членове на семейството на кварца, като цитрин и празиолит, когато се третира с високи температури.

4. Древните гърци и римляни вярвали, че този лилав камък може да им помогне да избегнат махмурлука. Така че чашите, издълбани от аметист или украсени с него, са били стандарт в древността.

5. Думата "аметист" произлиза от гръцката дума "Amethystos", която се превежда като "неопиян". Комплектът от епископски пръстени на християнските епископи имали аметист, за да ги предпазва от напиване.

6. Въпреки че аметистът обикновено има основен цвят, вариращ от светла лавандула до тъмно лилаво, той може да има и вторичен цвят. Вторичните нюанси на аметиста са червено и синьо.

7. Ако чуете някой да говори за зелен аметист, можете да го коригирате. Правилното име на това, което обикновено се нарича зелен аметист, е празиоли.

8. Някога аметистът е бил от най-ценните скъпоценни камъни, като диаманти, сапфири, рубини и изумруди. Това обаче се променило през 18-ти век, след като в Бразилия били открити големи находища на аметист. Сега той е класифициран като полускъпоценен камък с резерви в Русия, Замбия, Уругвай, Южна Индия, Съединените щати и Южна Корея.

9. Дълбокият руски аметист е най-редкият вид. Първоначално е бил добиван в Сибир, но сега може да бъде получен от мини в Уругвай и САЩ.

10. Аметистът има около 25 000- годишна история. Открит за първи път във френски мини, той е бил използван за декорации и украса.

11. Аметистът може да крие тайната на любовта и красотата. Известно е, че Свети Валентин и Клеопатра носели пръстени с аметист. Аметистът е страхотен подарък за Свети Валентин, заради връзката му с любовта.

12. Аметистът обикновено е скрит в геодите, образувани преди милиони години. Аметистовата геода в Националния музей на Шотландия е образувана преди 130 милиона години в Бразилия. Може също да се намери заедно с кварца в магмени, метаморфозирани и някои седиментни скали.

13. Аметистът е ценен в различни религии. Например, будистите вярват, че е ценен от Буда и го включват в молитвените мъниста. Аметистът също е един от скъпоценните камъни, споменати в Библията. Той е символ на племето на Дан и е добавен към нагръдника на пророк Аарон.

14. Аметистът се нарежда на седмо място по скалата за твърдост. Аметистът е отличен за всички видове бижута, но се нуждае от много грижи, за да се предотврати начупване и надраскване.

15. Аметистът често има шестоъгълна форма, което означава, че има шест страни. Обикновено се среща като шестстранна пирамида.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay