Гуа Ша- древната техника за грижа за кожата

Гуа Ша- древната техника за грижа за кожата
unsplash

Гуа Ша е чудотворен масаж, чиято идея е насърчаване на кръвообращението и укрепване на кожата. Тази пратика идва от китайската медицина, но вече е популярна по цял свят. За масаж Гуа Ша се използва специален камък, който обикновено е изработен от нефрит, има гладки ръбове и може да се побере в дланта ви.

За да практикувате Гуа Ша, внимателно прокарвайте ръбовете на тънкия камък по тялото и лицето. Терминът "Гуа Ша" означава "остъргване на пясък", отнасяйки се до кафявите или червени петна от "ша", които могат да се появят на кожата след третиране с гуа ша. Гуа Ша насърчава кръвообращението и лимфния дренаж, премахва подпухналостта и подуването. 

Как да изберете инструмент за Гуа Ша?

Гуа Ша- древната техника за грижа за кожатаunsplash

Гуа Ша инструментите се предлагат в различни размери, форми и изработени от различни материали. Когато избирате инструмент, вземете предвид следното:

Материал: Гуа Ша инструментите обикновено са направени от камъни с лечебни свойства, обикновено нефрит и розов кварц. Например, Гуа Ша от нефрит естествено охлажда и подобрява кръвообращението. Също така премахва тъмните кръгове под очите. Инструментите от розов кварц пък увеличават енергията и се свързват със сърдечната чакра. Други Гуа Ша материали включват биан, тюркоаз, обсидиан, аметист, стъкло, неръждаема стомана и дърво.

Форма: Инструментите Гуа Ша са плоски с гладки, извити ръбове, но се предлагат в различни форми. Вдлъбнат инструмент за Гуа Ша във формата на сърце работи най-добре за практикуване на Гуа Ша на врата и раменете. Инструмент Гуа Ша с цепнатина в средата помага за масаж на линията на челюстта. Гуа Ша инструментите със зъбчета помагат за масажиране на кожата на лицето по линията на косата.

6 ползи от Гуа Ша

В древната китайска медицина практикуващите са използвали Гуа Ша инструменти, за да улеснят свободния поток на Чи в тялото. Този поток от енергия може да има следните ползи за здравето:

Циркулация: Гуа Ша насърчава притока на кръв, снабдявайки мускулите с кислород, за да подпомогне възстановяването на мускулите и да помогне на вашите органи да функционират правилно. Използването на Гуа Ша инструменти под очите, например, може да намали появата на тъмни кръгове.

Производство на колаген: Практикуването на Гуа Ша за лице може да помогне за стимулиране на производството на колаген, увеличаване на еластичността на кожата и изравняване на тена. Редовната практика на Гуа Ша може да помогне за предотвратяване на стареенето и да направи фините линии по-малко видими. 

Детоксикация: Гуа Ша стимулира лимфните възли, насърчавайки лимфния дренаж и освобождаването на токсини. Лимфният дренаж представлява потока на лимфата, течност, която транспортира белите кръвни клетки и премахва бактериите, вирусите и токсините от тялото. 

Облекчаване на болката: Инструментът Гуа Ша може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на главоболие, болка в тялото или мускулно напрежение. Например, прокарването на инструмент Гуа Ша по линията на косата и веждите може да намали главоболието. Използването му по линията на челюстта може да помогне за отпускане на лицевите мускули и масаж на темпоромандибуларната става.

Скулптуриране: Изтичането на лимфна течност може да помогне за облекчаване на подпухналостта, особено под очите, и да накара лицето да изглежда по-слабо. Гуа Ша също може да стегне кожата на шията. 

Облекчаване на стреса: Гуа Ша е форма на грижа за себе си, която може да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи цялостно усещане за релаксация и здраве.

Как да прилагате Гуа Ша практиката?

Гуа Ша- древната техника за грижа за кожатаunsplash

1. Подгответе кожата си

От съществено значение е да хидратирате кожата си, преди да използвате инструмент Гуа Ша, така че камъкът да може да се движи гладко по тялото ви. Можете да използвате овлажнител, хидратиращ спрей, неутрално масло за лице или масло за тяло.

2. Дръжте инструмента под ъгъл

Дръжте инструмента Гуа Ша под ъгъл от тридесет до четиридесет и пет градуса, за да постигнете максимален контакт с кожата си и да насърчите движението на лимфата.

3. Следвайте лимфния поток

Можете да практикувате Гуа Ша на лицето, гърба, врата, раменете и краката. Посоката на камъка трябва да следва меридианите на тялото или лимфните системи. Например, издърпайте инструмента Гуа Ша нагоре от предната част на врата към линията на челюстта и ушната мида.

4. Повтаряйте движенията

Повторете движенията нагоре или надолу три до пет пъти в една област, преди да преминете към следващата.

5. Използвайте лек натиск

Прокарвайте камъка с лек до среден натиск върху кожата. Бъдете нежни в зоната под очите. Използвайте по-малко натиск, ако се появят синини.

Започнете да практикувате Гуа Ша като част от вашата рутинна грижа за кожата веднъж или два пъти седмично. Постепенно можете да преминете към ежедневна практика на Гуа Ша.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay