Бързо, нямам време...закъснявам, но умирам от глад!
Понякога просто така се случва. Дори да стана 15 минути по-рано с една-единствена цел – да закуся - пак не ми се получава. Оползотворявам времето си с всякакви безсмислени занимания, но не и с ядене. А не знам дали ще имам час за сносен обяд в заведение по-късно през деня.
Добре че по пътя си минавам през една-две закусвални, но не си и помисляйте за баничарници – имам предвид заведенията от типа "фастфууд", независимо дали по американски или арабски образец.
Шмугвам се в една от тях и съзнанието ми е безмилостно облъчено от десетките изображения на месо, пържени картофи, сандвичи, сосове... Какво да избера?
Тъй като ми се иска поне малко да огранича вредното влияние на "джънк" храната, която се предлага в заведенията за бързо хранене, избирам най-малко вредния вариант.
В американските вериги това определено не е сандвича с говеждо, свинско или каквото и да е било друго месо. Пържолите са замразени от неизвестно време, а термичната обработка се изчерпва с трите минути престой на грила. Ако все пак съм склонна да преглътна питките на сандвичите, които могат да бъдат сдъвкани само непосредствено след затоплянето им, има вариант и за мен.
Взимам си питка с кашкавал и шунка, те поне не са били замразени. Млечните продукти се съхраняват в хладилна стая, а след кратък престой между нагорещените плочи и подходящ сос, този избор дори може да ми се стори апетитен. Зависи от степента на глада ми.
Харесвам вкуса на картофките. Не харесвам олио за пържене на 4 дена, непочистен фритюрник с миризма на риба и изстинала порция. Всичко това на промоционалната цена от два лева и деветдесет и девет стотинки. А за кетчуп се доплаща.
Друг вариант, освен сандвича без пържола, е някоя от салатите в заведението. Зеленчуците изобщо не са пресни, респективно нямат грам от присъщите им витамини, но поне не са пържени, мазни или замразени.
Арабските закусвални предлагат вегетариански бургери, но качеството на зеленчуците отново може да бъде поставено под съмнение. Фалафелите също са вариант за бързо не-много-вредно хапване, защото се правят от нахут. Но пък се пържат.
Трудна задача е това хапването. Наскоро отвориха и една верига, която има претенциите да работи само с пресни продукти. Питките се пекат на място, зеленчуците са подредени във витрина пред клиентите и чинно чакат своя ред. Който най-вероятно ще дойде още същия ден. Само че си нямам такова чудо по път.
Така или иначе се оказва, че "здравословно" и "бързо" са две несъвместими понятия, затова по-добре ще си нося банан от вкъщи. Ей-така, за всеки случай.
8 | 0 |