Бременна на 40?

През последните десетилетия възрастта, на която жените решават да създадат семейство, постоянно се увеличава

Бременна на 40?

Често срещан начин на мислене е, че прескочи ли 35 години, за една жена е късно да става майка. Е, време е да забравите всички предразсъдъци по темата! Защото тенденцията жените да създават семейство над 40-годишна възраст става все по-популярна.

Причината се крие в това, че бъдещите майки искат да се чувстват финансово осигурени, както и да имат постоянна работа, преди да си вземат отпуск по майчинство.

Доктор Дейвид Ричмънд, президент на Кралския университет по акушерство и гинекология във Великобритания, разкрива, че процесът на нарастване броя на по-възрастните майки е необратим. Причината се крие в нарастващото равенство между финансовата, професионалната, социалната и корпоративната среда, в която живеем.

Пред британското издание The Guardian той добавя още: "Няма смисъл да се опитваме да убедим майките да раждат децата си на по-ранна възраст”. Според него жените са наясно с опасностите, които крие по-късната бременност, и постоянните предупреждения няма да ги накарат да променят решението си.

Във Великобритания примерите за известни личности, които избират да продължат поколението след 40-ата си годишнина, не са малко. Водещата на новинарска емисия по BBC Кейт Силвъртън е бременна на 43 години с второто си дете. Тя самата го нарича "бебето чудо”. Първото си дете журналистката ражда, когато е на 41.

В нейния случай тя години наред се е подлагала неуспешно на продецурата инвитро и е претърпяла два спонтанни аборта преди да забременее с второто си детенце. Друг пример е актрисата Тина Малон, която роди на 50 години.

Според д-р Ричмънд въпросната тенденция се е породила от промяната в обществото и лекарите не могат да направят нищо, за да я предотвратят. Средствата, отделяни за грижа за по-възрастните бременни жени, са повече от тези, които отиват за младите майки. Първите обаче все още са малцинство и техният избор в никакъв случай не би навредил на бюджета на лечебните заведения.

Средната възраст, на която жените във Великобритания раждат първото си дете, е 29 години. 49% от ражданията в страната всяка година са на деца, чиито майки са на над 30.

Данни на Националната статистика в страната показват още, че броят на децата, които са родени от жени над 40 и дори над 50 години, се увеличава стремително. За сравнение, през 2008 година майките на 50-годишна възраст са дали живот на 69 бебета. През 2012 година числото вече е 154.

Притесненията на докторите са, че късната бременност повишава риска от спонтанен аборт и усложнения при раждане. Също така при жените над 40 е по-вероятно да се появят репродуктивни проблеми или децата им да се родят с увреждания.

Д-р Ричмънд не се притеснява относно размерите на нарастващата тенденция, но възгледите му по въпроса очевидно се различават от тези на главния правителствен медицински директор проф. Дейм Сали Дейвис. Последният изразява своето силно притеснение относно ситуацията, определяйки я като "тревожен въпрос”, който може да доведе до повишаване на медицинските рискове.

Независимо от всичко, оказва се, че и на 45 не е късно за една жена да стане майка. Доказват го статистиката и редица примери.

Ако искате да четете още интересни статии на тема майчинство, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 20.05.2014|17:40
малко късно и може да бъде понякога опасно.
9
Не е посочен 19.05.2014|16:33
А ако в началото всичко е наред и след това след 6-7 месец се появят проблеми?
8
Не е посочен 19.05.2014|16:32
В днешно време всяка жена се опитва да бъде самостоятелна, да гради кариера, да се докаже и за това този приоритет с децата и семейството е една идея по-изместен във времето.
7
Не е посочен 19.05.2014|16:32
Ето, колкото и да се иска на някоя жена всичко да може да осигури на детето си и след това да го роди има много големи рискове и проблеми. Бяха ми казвали, че най-късно до 35-38 години е добре да се ражда, след това дори може да бъде опасно за живота и на майката и на бебето.
6
Не е посочен 19.05.2014|16:04
Малко е рисковано да се ражда на такава възраст според мен .
5
Не е посочен 19.05.2014|16:00
Все пак според мен този момент не трябва да се отлага прекалено поради обективни причини, тъй като с годинките и рискът от различни заболявания расте, значително.
4
Не е посочен 19.05.2014|12:46
Защо не ? :)
3
Не е посочен 19.05.2014|11:49
И според мен една жена може да стане майка и над 40, вече ще е и улегнала и ще може да полага адекватни грижи за бебето си, а относно рисковете, правят се изследвания за Даун и други заболявания на плода, така че може да се разбере още в ранен стадии дали бебето ще се роди здраво, в противен случай може да се направи аборт.
2
Не е посочен 19.05.2014|11:36
важното е да са добре с главата, защото някои определено на ръба на критическата не стават за родители
1
Не е посочен 19.05.2014|10:41
важното е да не се психират хората
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay