Вечната дилема на майките: Палец или биберон?

За бебето е жизнено необходимо да суче - това е рефлекс, който не може да бъде задоволен единствено с моментите на хранене

Вечната дилема на майките: Палец или биберон?

Дали да оставим бебето да лапа своя палец, или да го принудим да свикне с биберона?

И едното, и другото имат привърженици и противници. Нямам намерение да взимам страна в този спор или да ви убеждавам кое е по-добро.

Знам обаче, че за бебето е жизнено необходимо да суче - рефлекс, който не може да бъде задоволен единствено с моментите на хранене. Знам също така, че някои бебета много бързо намират палеца си и се успокояват, но други не успяват. Защо на тези деца трябва да отказваме удоволствието и да не им дадем биберон?

Проблемите с растежа на зъбите са измислени и не оказват решаващо влияние. Биберонът масово се отрича. Той бил вреден, пренасял всякакви зарази, заробвал родителите, децата се пристрастявали.

Аз смятам точно обратното - биберонът преди всичко доставя истинско удоволствие на бебето. Той помага най-вече на децата, които имат колики или храносмилателни смущения, да се успокоят. Палецът е за предпочитане дотолкова, доколкото бебето само решава дали да го лапне, или не. Без да се налага възрастният да се намесва!

Бихме могли обаче да намерим различни решения, като например да сложим няколко биберона в леглото на детето, за да има по-голяма вероятност да намери някой от тях през нощта. Все пак не забравяйте, че има и "добро” използване на биберона. Неговата роля не е да напълни устата на бебето всеки път, когато то се опитва да изрази недоволство, а да му достави, ако то самото пожелае, удоволствие. А това е съвсем различно!

Сукането е вродено действие на бебето и то го прави спонтанно, за да се успокои и да се справи с емоциите, които го връхлитат. Нека уважим тази негова необходимост. Само ще навредим, ако попречим на бебето да задоволи тази потребност, по какъвто и начин да действаме.

Дали ще избере палеца, или биберона е от второстепенно значение. Ала след като е придобило навика, да го лишавате от него насила, би било по-вредно от самия навик, ако, разбира се, го смятате за вреден.

Питам родителите пушачи: вие, които сте абсолютно зависими от удоволствието пушене, защо очаквате вашето бебе да бъде по-силно от вас самите? Възпитанието е пример за това: бъдете взискателни към самите себе си, преди да искате това от своето бебе...

Единственият обезпокоителен признак е когато вашето бебе смуче пръста си или биберона през целия ден и по този начин като че ли се изолира от заобикалящия го свят. Когато бебето се е наспало, когато не е гладно, когато си играе, то не изпитва постоянно необходимостта да смуче. Освен ако тя не надделява над нуждата от общуване, изучаване на заобикалящия го свят или игри.

В този случай бихте могли да се запитате какво не е наред и евентуално да започнете да отделяте повече време за занимания и игри с него.

За още статии на тема "Бебе и мама" станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 17.04.2014|16:23
Ако има как нито едното нито другото.
18
Не е посочен 17.04.2014|15:46
Каквото иска, това да дъвче .
17
Не е посочен 17.04.2014|14:55
Нито едно от двете не е добър вариант, но за съжаление, някои деца просто си го искат, а когато дойде време за отказване е трудно.
16
Не е посочен 17.04.2014|13:51
биберонът е за това, палецът е за да хващаме разни неща и да си носим пръстените.
15
Не е посочен 17.04.2014|13:35
не виждам дилема ;)
14
Не е посочен 17.04.2014|11:55
Биберон по - скоро .
13
Не е посочен 17.04.2014|10:17
Биберон определено. След време се маха, вярно малко е трудно за детето първите два, три дни, но след това свиква и без него.
12
Не е посочен 17.04.2014|08:10
Статията е много интересна и засяга една важна тема, моите деца са били с биберон.
11
Не е посочен 16.04.2014|19:08
много е сладко бебето на снимката.
10
Не е посочен 16.04.2014|18:18
Спорно е това,но определено биберона много помага.
9
Не е посочен 16.04.2014|17:13
Не знам все още. Нямам ътакива дилема засега;)
8
Не е посочен 16.04.2014|16:15
Много интересно, не знаех за това, а виж как уж, за да си улесним живота сами го усложняваме.
7
Не е посочен 16.04.2014|16:15
Моите бебета, защото те бяха две, изстрелваха биберона като коркова тапа, но вече не помня дали са си смукали палеца, много обичаха да смучат биберона на шишето с водата, това им доставяше удоволствие.
6
Не е посочен 16.04.2014|16:09
в "моето" родилно не са ни давали биберони,дори имаше 3 дневни мъки,но както и да е, българско здравеопазване. все пак темата е за дилемата по въпроса, аз смиля,че биберона е по-добро средство, пръст-абсурд. все пак биберон често даваме и при прегледи,от тук нататък решение на родителя е кога ще го отучи, все пак аз досега дете с криви зъби не съм видяла. кривят се след като се сменят.
5
Не е посочен 16.04.2014|15:55
Напротив тук не трябва да има никаква дилема, понеже сами сме си виновни децата ни да свикват с биберони, защото още след като се родят и в родилното им се дават, за да не плачат, а и както казва дядо ми това е първата заблуда и лъжа с която се срещаш след като се родиш, след това, ако не успеете да отучите детето, може да му се изкривят зъбите или да започнат да растат на криво. Другото, което е, че ако си смуче пръстите, рискувате да забере някой пръст. Така, че по-добре, ако има как нито биберон нито смукане на пръсти.
4
Не е посочен 16.04.2014|15:51
Лично аз съм за биберона, тъй като бебето може и така да си деформира пръста, а и това е до време.
3
Не е посочен 16.04.2014|15:23
не виждам повод за чудене, има токлова и възрастни,които прибягват до с мучене на палеца за успокоение,защото са нямали "отучване",освен ако не дай си Боже не си отреже пръст, биберона е по-доброто средство.
2
Не е посочен 16.04.2014|15:03
Много интересна тема, особено за майките .
1
Не е посочен 16.04.2014|14:47
Катя-авторът на статията толкова информирана като за бъдеща майка,че като ѝ се стовари на главата ще осъзнае,че е в небрано лозе,въпреки,че сега ни говори за инстинктите на бебето :)) иначе аз съм За биберон,защото освен кефът, който си доставя бебето това е навик,който после лесно се "убива" като се махне биберона и се дава регулируемо, защото на 2г. не е нужно да има биберон, но палеца му не можеш да му вземеш. :) Иначе спането с биберони и тем подобни крайности,биберона му да му е закачен на блузката за мен са глупости, детето ми почти не ползваше биберон,научиха го роднините,защото "бебе без биберон не може" :D
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay