Кога трябва да храним бебето - в определен час или когато поиска?

Няколко съвета относно храненето на малкото ви съкровище

Кога трябва да храним бебето - в определен час или когато поиска?

Вашето бебе не е автомат: часовете на неговото хранене не могат да бъдат определени като задължителни. Детето си има свой собствен ритъм, който вие ще откриете с течение на времето.

В някои дни или часове може да има по-голям апетит. А и всички бебета са различни. В зависимост от теглото си се нуждаят от различен брой хранения, от различно количество храна и от различен ритъм.

Не спазвайте стриктно съвети като "Хранете го на всеки три часа” или "Дръжте го да суче по десет минути от всяка гърда”. Трите часа или десетте минути не трябва да се възприемат буквално и не е необходимо постоянно да се живее с поглед, вперен в часовника.

По-добре би било да съсредоточите вниманието си върху бебето, за да започнете по-бързо да тълкувате неговите "знаци”, с които то ви съобщава дали е гладно, или е сито.

Вярно е, че определена ритмичност на часовете на хранене е благоприятна за детето и дава възможност на родителите да планират и организират своето време. Но вие постепенно ще изработите тази ритмичност без да се налага да насилвате събитията, дори и да приемете, че "три часа” могат да бъдат и два часа и половина, и четири часа.

Майчиното мляко се усвоява по-бързо от млякото на прах. Преди два часа сте кърмили бебето, но ето че то вече започва да плаче. Ще го оставите ли да плаче от глад до определен час? Това е напълно лишено от смисъл, да не говорим, че е и вредно.

Кога трябва да храним бебето - в определен час или когато поиска?

Предимството на кърменето е именно в това, че бебето поема необходимото му количество в желаното от него време без това да ви тревожи.

Постарайте се да постъпвате по същия начин и когато храните бебето си изкуствено. То има право да бъде или да не бъде гладно преди или след фиксирания час. Не оставяйте бебето да пищи от глад, но и не го насилвайте да изпие цялото количество в шишето.

Ако принуждавате бебето да възприема строг ритъм на хранене, който не съответства на вътрешните му потребности, това може да предизвика неразположение и различни трудности. Доверете се на своето бебе: то е в състояние да определи и изрази собствените си нужди. Единственото му условие, за да бъде щастливо и спокойно, е вие да го разбирате и да откликвате на желанията му.

Защо детето ви плаче и след като се е нахранило?

Възможно е да е още гладно: предложете му допълнителна "порция”, за да се убедите дали е така.

Възможно е да храносмила трудно, да има колики (те се много чести през първите три месеца): подръжте го на ръце, полюлейте го и нежно го галете по коремчето.

Ако не е задоволило сукателния си рефлекс, предложете му биберон, а не пръстче.

За още съвети на тема "Щастливи мама и бебе" станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 05.04.2014|14:48
Хубави съвети всеки си знае за себе си, но ми прави впечатление как учат децата си на един начин после се сърдят,че то така искало.
3
Не е посочен 04.04.2014|18:31
Хубави и разумни съвети.
2
Не е посочен 04.04.2014|18:07
Всеки с времето се напасва и намира най-доброто за детето си,в това голяма роля играе и усещането.
1
Не е посочен 04.04.2014|17:49
Може би истината е някъде по средата .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay