Всички ние ще приличаме на майките си някой ден

Ние сме нашите майки

Всички приличаме на майките си. "Всички" е голяма цифра, за да сме сигурни, но поне онези от нас, които са имали и имат нормални, близки взаимоотношения с тях. Когато майка ти ти е приятелка, доверено лице, човек с който водиш нормален разговор, и с който пазаруваш понякога.

 

Ако и вие сте от тези жени, значи няма как да не ви е минавала ужасяващата мисъл, че някой светъл ден ще приличате ужасно много на нея. Не че тя е лоша или ѝ има нещо, просто тя е майка ви, а отличителен белег на всички майки по света е, че понякога са доста дразнещи.

 

Като се започне от ранна детска възраст с ходенето по петите ни, към пубертета, когато "трябва да не ходиш бос в къщи" и да се научиш, че "аз не съм ти прислуга". Въпреки че сме наясно, че в повечето случаи е права - някак постоянното говорене и използването на конкретни фрази, я прави именно леко досадна.

 

Характерна особеност на хората е - да са в отрицание. Виждаш, че се е случило дадено нещо на даден човек и веднага си мислиш: на мен това никога не може да ми се случи.

 

Същото е с мисълта за приликата с майките ни. Минава ни подобна мисъл през главата, но в момента, в който я усетим, че се прокрадва се успокояваме, че на НАС със сигурност няма да ни се случи: " Мен толкова много ме дразнеха тези малки неща, които тя повтаряше, няма шанс да започна и аз да ги повтарям".

 

Тридесет и две години е възрастта, на която жените започват да говорят на децата си с изразите, използвани от техните собствени майки. Това показа проучване, проведено от от сайта eBay.co.uk., а ние научихме от БТА.

 

В анкетата са участвали 1000 мъже и жени. Близо 40% от участничките в допитването са признали, че в разговори с децата си използват същите фрази, които са чували от майките си, като например "Аз да не съм твоя робиня?". Една четвърт от жените споделят, че говорят по същия начин и с партньорите си.
На тази възраст жените правят и други паралели с поведението на майките си - усещат, че са започнали да се притесняват повече, складират продукти и си лягат по-рано.

 

"Човек може да се зарича, че никога няма да използва фразите, употребявани от родителите му. Истината обаче е, че съществува голяма вероятност те да са се запечатали в подсъзнанието му и при дадени обстоятелства да изплуват. В подобни случаи хората не могат да направят почти нищо, за да избегнат тези изрази", обяснява Джуди Джеймс, специалист по поведенческа психология.

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay