Грешки при кърменето, които трябва да избягвате

След раждането майките лактатират. Гърдите им произвеждат мляко, което е единственият източник на храна за новородено бебе, поне през първите 6 месеца след раждането. Докато опитните майки са имали своя дял от изпитания и премеждия, младите майки имат какво да научат за кърменето.

Грешки при кърменето, които трябва да избягвате

Кърменето може да изглежда много лесно, но това е едно от най-големите предизвикателства и притеснения за младата майка. Опитвайки се да бъдат перфектни, жените често са склонни да правят грешки, които могат да им се отразят физически и психически. Ето за какво трябва да внимавате.

Болката не трябва да има. Първоначално кърменето може да бъде дискомфортно. Въпреки това, продължителната болка не трябва да се счита за нормална. Ако болката от кърменето продължава дълго време, важно е да се обърнете към лекар. Причините могат да варират от човек до човек. Много фактори могат да доведат до болка от лошото засмукване на бебето, неправилното положение на кърмещата жена до неправилната позиция на гърдата. Ето защо първо трябва да приемете, че кърменето не трябва да бъде болезнено и ако е така, трябва да се провери защо се случва и да се лекува.

Имате график за кърмене. Независимо дали сте някой, който се придържа към график, за да кърми бебето си, можете да допуснете няколко грешки. Понякога може да лишите бебето си от храна, когато всъщност е гладно. Трябва да разберете, че бебето не може да контролира глада си. Това означава, че майчиното мляко трябва да се дава, когато бебето показва признаци на глад, а не когато планът за кърмене го позволява.

Запознавате бебето си с шише твърде рано. Много жени запознават бебетата си с хранене с шише или поради семейния натиск, или защото трябва да се върнат на работа. Храненето с бутилка несъмнено ви носи удобство. Въпреки това, запознаването на бебето с шишето твърде рано може да създаде някои проблеми. Важно е да не храните бебета с шишета преди преустановяване на кърмене.

Вярвате, че кърмата и адаптираното мляко са еднакви. Що се отнася до кърмата и адаптираното мляко, и двете са напълно различни. Първият е естествен източник на храна за новородените, чието съдържание се развива с промяната на нуждите на бебето. Кърмата съдържа висока хранителна стойност и ползата от кърменето както за майката, така и за бебето е огромна. Адаптираното мляко има известно количество хранителни вещества, но не съдържа елементи за повишаване на имунитета, присъстващи в кърмата. Той трябва да се дава само на бебета по съвет на лекар или когато майката няма достатъчно кърма.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay