Грешките на мащехата

Най-трудно е да бъдеш родител. Още по-голямо предизвикателство е да заместиш съществуващия такъв

Грешките на мащехата

Ролята на мащехата никога не е лесна. В повечето случаи "втората" майка е неразбрана и често дори мразена. Питайте Снежанка или Пепеляшка.

Ако най-голямото предизвикателство на този свят е да бъдеш родител, то поне една идея по-трудно е да заместиш съществуващия такъв. Не е нужно да сте лош човек или да сте навредили на малчугана, за да не ви харесва. Просто в неговите очи вие сте "чуждата жена, която се опитва да замести мама".

Не говорим за случаите, в които детето изобщо не познава майка си. Акцентираме върху втория брак на бащата, в който той заформя ново и щастливо семейство, но добавяйки в него и "старото” отроче.

"Да бъдеш втори родител е деликатен танц", казва психоложката Рамани Дурвасула, цитирана от Woman’s Day. А тайната е проста: комуникация и разбиране.

Ето кои са основните грешки на мащехата според специалистката:

Опитвате се да бъдете готин родител
"Много често мащехите искат просто да бъдат харесвани", казва д-р Дурвасула, "затова се опитват да спечелят децата, купувайки им подаръци или позволявайки им да нарушават правилата". Само че скъпите придобивки карат малчуганите да вярват, че те самите контролират т.нар. "връзка" помежду им. И са напълно прави.

Вместо да бягате от комуникация, криейки се зад маркови стоки, опитайте да правите нещо заедно. Можете да излезете на разходка или да сготвите, например. Със сигурност някое от тези начинания ще остави по-трайни следи за вас в съзнанието на детето, отколкото безмълвният подарък.

Очаквате на мига да се превърнете в щастливо семейство
За жалост, вълшебните пръчици работят само в книгите за Хари Потър. Но дори и там не са надарени с чак такива свойства.

Нужни са поне седем години, за да се превърнете в семейство, твърдят специалистите. Дотогава ще слушате спомени, в които отсъствате. Не се натрапвайте и оставете децата да си ги припомнят, дори и на глас. В един хубав момент вие също ще се превърнете в част от историите им.

Оставяте доведените си деца да бъдат груби с вас
Те са критични и иронични. Почти сигурно е, че ще насочат цялата си негативна енергия и към вас. Ще ви сравняват с майка си и ще посочват грешките ви.

Не ги оставяйте да поемат този контрол. Обяснете им, че хората са различни и правят нещата по различен начин. Признайте си, че сте сбъркали, ако наистина е така и ги помолете да ви покажат правилните методи. Опитвайте да изграждате връзка помежду си, дори и в подобни трудни моменти.

Веднага поемате ролята на родител
Често мащехите са твърде ентусиазирани и искат веднага да се превърнат в част от живота на доведените си деца. Създават нови правила, любопитстват за личния им живот, намесват се в ежедневието им.

Това е грешно.

Опитайте се да бъдете просто загрижен възрастен, който от време на време изумява децата с някое забавно хрумване. Давайте предложенията си "между другото", без да ги натрапвате. Оставете ги сами да решат дали искат да ви допуснат до себе си.

Говорите срещу майката на децата
Непристойно, неуважително и твърде грубо поведение от ваша страна. Каквито и да са отношенията между вас двете, каквото и да ви е направила, тя си остава Единствената майка на малчуганите.

Затова, ако не можете да кажете нещо добро за нея, при това без да се преструвате, по-добре замълчете.

Сърдите се, когато децата фаворизират майка си пред вас
"Кръвта вода не става." Дори и да не са се разбирали с майка си, в един момент децата все пак са склонни да изберат връзката си с нея.

Интересен пример се наблюдава и при връзката баща - дъщеря. Дори момиченцето от малко да живее с "втория" си татко, 20-години по-късно, на сватбата си, то иска истинският му баща да го придружи до олтара.

Затова не им се сърдете. Просто се постарайте да изградите нова и съвсем различна връзка с тях. Без да се стремите да заемате мястото на биологичната им майка.

40 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 26.10.2012|11:54
Много е трудна тази роля. Играя я вече 17 години и се надявам да се справям както трябва. Не сме имали проблеми, но аз все още си задавам въпроса "Давам ли достатъчно от себе си?". Надявам се да не тай омраза към мен, поне не я е показал. Обичам го, така както обичам баща му и винаги ще съм до него и ще го подкрепям. Той има моя гръб на който да се опре когато е нужно и аз ще продължавам да давам всичко от себе си за да е добре и да е щастлив.
12
Не е посочен 24.10.2012|09:38
Разбираемо до някъде, тъй като всички сме малко или много егоисти и често гледаме единствено през собствената си призма.
11
Не е посочен 23.10.2012|18:00
Нормално е да насочват злобата си към мащехата , защото за тях тя е виновна родителите им да не са заедно
10
Не е посочен 23.10.2012|17:37
Не бих искала да се озова в такава ситуация,това наистина е много сложна житейска роля,дано животът да не ме постави в нея!
9
Не е посочен 23.10.2012|16:32
Не пожелавам на никой да му се налага да има втора майка или втори баща. Едно семейство трябва да остане заедно най-малко заради децата.
8
Не е посочен 23.10.2012|14:14
Аз със сигурност мога да обичам чуждо дете, мога да осиновя без проблем и да забравя ,че не съм го родила аз дори..За съжаление много родители са "мащехи" дори на собствените си деца....
7
Не е посочен 23.10.2012|14:10
Това да спечелиш детето на мъжа който обичаш е трудно,даже много трудно.Според мен,за да обича човек чуждо дете,се иска голямо сърце и силна мотивация!
6
Не е посочен 23.10.2012|13:04
Някой път се получава така, че децата са много нетолерантни, необективни и несправедливи към вторите родители. дори и пораснали и зрели хора.
5
Не е посочен 23.10.2012|11:39
Трудна задача наистина, а и е много вярно твърдението, че кръвта вода не става. Родителите на един мой приятел се разведоха, той остана да живее с баща си, който в последствие се взе с една наистина свястна женица, но въпреки че майка му не ги търсеше и си живееше живота в чужбина с новото семейство, тя за него си остана майка, въпреки целия гняв.
4
Не е посочен 23.10.2012|11:33
Това е повече от трудно, за мен лично непосилно задача и си мисля, че по-скоро бих се лишила от любовта, отколкото да стана мащеха на доведено дете.
3
Не е посочен 23.10.2012|09:37
Наистина много трудна задача, при все че повечето деца малко или много те винят за раздялата на родителите си и пр. Но всичко на този свят се постига с търпение и любов!
2
Не е посочен 23.10.2012|09:35
много деликатна тема,но едно е сигурно,в подобна ситуация всяка жена трябва да е много търпелива с децата,ще им е нужно много време за да свикнат с новите обстоятелства вкъщи!
1
Не е посочен 22.10.2012|19:56
Никой не може да се сърди на деца, но наистина връзката мащеха - дете е много деликатна. Сещам се, че сестра ми, когато беше на 21 излизаше с доста по-възрастен от нея мъж, който имаше дъщеря с 8 години по-малка от сестра ми. Не им беше много трудно да се сприятелят. Дет се вика - на един акъл бяха :)))
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay