Децата и правилното им отношение към парите

Какво трябва да знаят малчуганите на различна възраст за парите

Децата и правилното им отношение към парите

Тази тема винаги предизвиква дискусии – кога да запознаем детето с парите, кога да започнем да обясняваме стойността на нещата, които притежава и как да го научим да борави с тях разумно.

И както твърди една популярна поговорка - "Колкото глави, толкова и мнения" - особено по въпроса с парите. Тепърва поколението, което порасна в "друго време" в тази държава ще създава семейства и ще има деца. Ние, възпитаните в равенство и братство все още вярваме, че не е добре децата да познават парите и стойността им от рано и че това развива у тях стремеж към материализъм.

Нека бъдем честни към себе си обаче – ние живеем в материален свят. И колкото по-рано детето осъзнае, че вещите имат стойност, толкова по-добре за всички. Има няколко теории по въпроса. Eдната, която лично на мен доста ми допада твърди, че детето трябва да се учи да борави с пари тогава, когато е достатъчно голямо, за да не ги яде. Т.е. около 2- или 3-годишна възраст. Според други, това обучение трябва да започне в предучилищна и училищна възраст.

В интерес на истината, всичко зависи от детето и готовността му да приеме този вид реалност. Като под "запознаване с парите" нямам предвид реалното им ползване от страна на мъника. Първоначално е добре да разбере, че не може да има всичко, което поиска. След това идват уроците, че за да се купи нещо трябват пари, а за да има пари мама и тате ходят всеки ден на работа и затова ги няма у дома. Т.е. на детето трябва да му стане ясно, че за да получи нещо, всеки човек се лишава от друго нещо.

Долу-горе на възраст около 3 години е добре да вземете детето с вас на работното ви място (ако разбира се професията и длъжността ви позволяват това). Нека види какво се случва, когато не сте вкъщи. Това от една страна ще му даде възможност да се постави във вашата роля, когато ходи на детска градина, а от друга – то придобива реална представа за света на работещите хора.

Какво е добре да знае детето за парите на 3-годишна възраст:

- Имаш нужда от пари, за да купуваш неща;

- Печелиш парите, като ходиш на работа;

- Понякога се налага да чакаш, за да получиш това, което искаш;

- Има разлика между това да искаш нещо и това да имаш нужда от него.

В по-късна възраст – около 6-ата година, може да давате определена сума джобни пари на седмица, като според МОН тя е добре да се изчислява така – по 50 стотинки за всяка навършена година на детето. Т. е. седмичния разчет на дете в предучилищна възраст е 3 лв.

Това, естествено, отново се определя от ситуацията. Ако то посещава детска градина, със сигурност няма нужда от тези средства. Все пак, по ваша преценка бихте могли да го учите, че може да ги похарчи за неща, които иска (бонбони, дребни играчки), но като свършат, джобчето му не се запълва автоматично със същата сума.

Системата със седмичните джобни е добра, защото ако детето успее да спести пари, ще види, че като не задоволява прищевките си за дребни неща, в края на месеца може да сбъдне по-голямо свое желание.

Това, което някои теории съветват – да използвате парите така, че детето да има стимул да ги печели като вид награда за положен труд, не е добра идея. То трябва да знае, че да прибере стаята си е домашно задължение. Никой не плаща на мама, че чисти и готви. Често дори "благодаря" никой не се сеща да й каже. Да бъде поощрявано финансово детето заради добре свършена работа или получена отлична оценка ще ви донесе неприятности в бъдеще.

Какво трябва да знае за парите детето на възраст от 6 до 10 години:

- Трябва да правиш избори за това как да похарчиш парите си;

- Добре е да сравниш цените на едно и също нещо в различни магазини, за да направиш по-добър избор;

- Опасно е, ако споделяш информация за личните си средства онлайн;

- За да защитят средствата си и да ги умножат, родителите си правят сметка в банката.

Давайки на детето определена сума, още в самото начало ще установите дали отглеждате бъдещ спестовник или напротив – хлапето е с толкова широки пръсти, че купува неща и за другите деца. И двете крайности са неприятни – и да не зачита стойността на парите, и да ги пести прекалено и да смята, че като ги има, притежава нещо повече от другите.

Парите са средство – не цел и не даденост. Усмивката на някого, прегръдката и целувката не могат да се купят. За добрите си дела децата трябва да бъдат награждавани с любов.

И нещо много важно – добре е винаги да се съветват с родителите си, преди да похарчат спестените пари, дори за подарък на близък човек. За да ви имат доверие, не махвайте с ръка пренебрежително и не подценявайте техните желания. Обсъждайте ги и нека всеки се аргументира – защо счита, че трябва да притежава дадения предмет и защо вие считате, че това не е добра идея. Сами разбирате, че "защото искам" не е аргумент. Да можеш да обосновеш нуждата или желанието си за нещо е инвестиция в бъдещето.

Честно казано, аз самата все още имам безумни покупки само, защото ИСКАМ. И продължавам да работя над себе си, учейки децата си.

Ако тази статия ви е била интересна и полезна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



28
Не е посочен 29.03.2013|18:34
Много е трудно да се обясни на едно дете защо няма пари. За него те са нещо естествено, като факта, че родителите го хранят и къпят.
27
Не е посочен 29.03.2013|17:56
Още докато бяха малки моите деца ги научих като искат нещо в магазина да ми казват на ухо и ако имаме парички ще го купим, както и ясното обяснение, че мама и татко нямат пари за всичко. Така си спестих грозната картинка на тръшкащи се в магазина деца, които докато не излязат с нещо любимо не излизат от там.
26
Не е посочен 29.03.2013|17:18
Полезна статия, от която могат да се извлекат доста поуки.
25
Не е посочен 29.03.2013|15:20
много правилно.много от родителите нищо не обясняват на децата си особено въпроса с парите и изобщо не помислят че като им дават всичко което искат ги разлигавят супер много и не ги възпитават да ценят парите .. и после ама това и онова
24
Не е посочен 29.03.2013|14:29
започвам да възпитавам от днес! :)
23
Не е посочен 29.03.2013|14:27
Според мен децата от малки трябва да знаят, че изкарването напари съвсем не е лесна работа, да разполагат с малки суми, които сами да разпределят. Като пораснат вече да иман седмичен, месечен бюджет и пр. Много се дразня на деца, които само искат и от малки нищо не им се отказва, това НЕ е правилно.
22
Не е посочен 29.03.2013|13:31
и как да възпитавам правилно децата ми да се грижат за парите си ,след като аз изобщо не умея да контролирам моите :DDDD
21
Не е посочен 29.03.2013|11:18
Какти ги възпиташ в правилното отношение към парите, така ще си ги гледаш цял живот. Специално при децата това си е закономерността.
20
Не е посочен 29.03.2013|10:49
Да, определено това е много важно за развитието на децата!
19
Не е посочен 29.03.2013|10:28
Наистина, това е много важен елемент от възпитанието, трябва да се подхожда много внимателно.
18
Не е посочен 29.03.2013|08:52
Децата трябва да знаят стойността на парите, както и трябва да се научат да бъдат харчени правилно. Също така, трябва да бъдат запознати, че изкарването на пари не е лесно и за това трябва да се научат да ги ценят.
17
Не е посочен 28.03.2013|19:00
Тази статия е много полезна според мен .
16
Не е посочен 28.03.2013|18:33
Според мен децата от малки трябва да се учат и да свикват да ценят парите и да си ги разпределят правилно, за да им е по лесно като пораснат.
15
Не е посочен 28.03.2013|16:58
Доста добри съвети, макар че на много от хлапетата майките им карат с по 3 лева на ден:(
14
Не е посочен 28.03.2013|16:06
Добра статия,но никога не се знае какви ще са децата ни и нашия подход в дадена ситуация :)
13
Не е посочен 28.03.2013|15:52
Добре е да се знае от рано,че паричките трябва да се събират за нещо,че трябва да знаят какво да правят,моето дете отсега има касичка,в която събира за различни неща, за детски компютър, за сладолед,а понякога само решава,че иска да почерпи мама с нещо любимо :)
12
Не е посочен 28.03.2013|15:29
Минало ми е през главата и го знам. Възрастта, в която децата си мислят, че могат да получават всичко, което поискат е между 5 - 6 години до седем години. След навършването на седмата година вече децата започват повече разбират. Това е само мое впечатление.
11
Не е посочен 28.03.2013|15:03
Ще му мисля като ми дойде до главата.Така на теория е едно,в действителност нещата са различни
10
Не е посочен 28.03.2013|14:38
Познавам родители, които до такава степен са запознали малкото си дете с парите, че то само за това говори, играе си със стотинки и си мечтае някой ден как ще има много пари. Не съм вярвала, че от устата на едно дете в първи клас могат да се чуят само безнес стратегии за бъдещето, включително и стратегия за забогатяване чрез просене. Аз принципно съм на мнение, че детето трябва да се запознава със света постепенно в процеса на опознаване, а не да учи нещата от живота като уроци и учебни часове, примерно "Днес ще ти кажа за парите" и родителя започва да обяснява за парите.
9
Не е посочен 28.03.2013|14:37
:) на някои хора не им се отдава да спестяват пари :) аз лично изобщо не го умея :)
8
Не е посочен 28.03.2013|14:16
Важното е да знае стойността им и че се изкарват на работа, а не падат от небето.
7
Не е посочен 28.03.2013|14:16
Колкото по-рано едно дете осъзнае че всичко има стойност, толкова по-добре за него самото!
6
Не е посочен 28.03.2013|14:15
Така е. От малки трябват знаят стойността на парите, независимо дали маме и тате ги имат или ги нямат.
5
Не е посочен 28.03.2013|14:14
Много е важно да се възпита правилно детето относно отношението му към парите, навреме, защото аз лично като малка нямах никаква идея, каква им е стойността и малко бях сгафила.
4
Не е посочен 28.03.2013|14:14
говори се че щели да учат децата за стойността на парите още в 1-2 клас
3
Не е посочен 28.03.2013|14:12
:) добре е да научим децата си на определени навици свързани с парите,все пак те са средство,необходимо за всеки от нас.
2
Не е посочен 28.03.2013|14:10
Трудно е да научиш невръстното си дете да борави с пари, защото както казва авторката ние също още не можем. Когато имаме пари харчим безумно, а като свършат се чудим какво да правим, нерядко децата дори са по-спестовни от учителите си-своите родители.
1
Не е посочен 28.03.2013|14:10
това е много трудно да се обясни на едно дете въпроса с парите , но мисля че се преценя на момента как точно да поднесеш тази информация защото всяко дете е различно ....
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay