Перфектната домакиня? Е, не всички жени сме дарени с тази дарба, особено в кухнята и тази сутрин, докато се борех с тигана и яйцата, за да си направя омлет, яйцата някак се оказаха извън тигана. Тогава се сетих за сцената от филма "Джули и Джулия", в която Мерил Стрийп пресъздава реална ситуация от кулинарното предаване на несравнимата и ненадмината Джулия Чайлд, в която тя неволно изсипва половината от яденето по котлона на печката, след което с усмивка го върна обратно и продължи, обяснявайки на зрителите, че вкрайна сметка, когато сте си вкъщи никой няма да види това.
Така, ретроспекцията на тази сцена от филма върна обратно доброто ми настроение и направих може би най-вкусния омлет в живота си. Със същите тези яйца, които първоначално се оказаха на така да се каже неправилното място. И за пореден път се убедих в неизмеримия талант на Джулия Чайлд да въздейства чрез своите гозби.
Още от първата си поява във French Chef по телевизия PBS през 1963 г. Джулия Чайлд се превръща в ключова фигура за "пробуждането" на американците не просто към яденето, а към удоволствието, което доставя добрата храна.
Коя е Джулия?
Родена под името Джулия МакУилямс, известната кулинарка израства в Пасадена, предградие на Лос Анжелис, и учи в пансион до Сан Франциско. След като завършва колежа Смит, по време на Втората световна война работи като чиновник в Службата за стратегическо разузнаване в Бирма и Китай. Там се срещ и със съпруга си Пол. След сватбата те се преместват в Париж, където той работи в посолството на САЩ до 1954 г. Тогава Джулия се заема сериозно да разучи френската кухня, като записва курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu. Там се сприятелява със Симон Бек и Люизет Бертол. По-късно трите отварят свое кулинарно училище, залавят се и с подготовката на книгата "Изкуството на френската кухня". Първият том на книгата излиза през 1961 г.
След завръщането на Джулия и Пол в САЩ при едно нейно интервю за местната телевизия в Бостън зрителите и журналистите са толкова впечатлени, че я канят да води поредица кулинарни предавания. След 200 предавания за класическата френска кухня Джулия започва нова телевизионна серия, посветена на съвременната кухня, с което значително разширява терена на кулинарното изкуство. Една от философиите на Джулия е, че приготвянето на храната е ритуал, който заздравява семейството. Тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.
Живот като на филм
Холивуд също не пропуска да отбележи знаменития живот на Джулия Чайлд. През 2009-та година излиза филмът "Джули и Джулия”, който разказва за нейния живот, а главната роля е поверена на невероятната Мерил Стрийп.
Стрийп разказва, че е гледала всички готварски шоута на Джулия Чайлд, докато се подготвяла за ролята си във филма. Мерил не пропуснала дори ранните й шоута, когато Чайлд все още не била културна икона на Америка.
Името на биографичната драма идва освен от името на Чайлд и от името на офис служителката Джули Пауъл, която решава в продължение на една година да приготви всичките 524 рецепти от книгата на Джулия "Изкуството на френската кухня”. Всичко това Джули описва във виртуалния си блог, с което става знаменитост в кулинарните среди.
Като по този начин Джули и Джулия се превръщат в икони за всички последващи готвачи, фууд блогъри и ентусиасти в кухнята.
Освен с безспорния си талант и новаторство в света на кулинарното изкуство, Джулия става известна и с високият си ръст – 1. 83м., некултивираната си прямота и неуморната веселост, с която заразява всички около нея.
"Една от най-ужасните болести на съвременния свят е страхът от храната", споделя Джулия, като добавя "умереност, малки порции и голямо разнообразие от храни – това е моята философия за храненето".
Ненадминатата кулинарка и любимка на цяла Америка умира през 2004 г., два дни преди да навърши 92 години, но оставя след себе си убеждението : "И най-вече – храненето и готвенето да бъде забавление!"
37 | 1 |