Майстор-готвач от Франция, която до сега е получавала хиляди награди, включително и 3 звезди на Michelin, беше отличена като "Най-добрата готвачка в света".
Ан-Софи Пик, която ръководи ресторанта "Maison Pic" във Валенс, Франция, надмина по майсторство Елена Арзак от Испания и Надя Сантини от Италия, достигайки до престижната титла.
Категорията беше представена за пръв път тази година от списание "Restaurant”, които организират наградите "S.Pellegrino 50-те най-добри ресторанти в света".
Новината твърдо заяви позицията на Пик, която е четвъртата жена в историята с три звезди на Michelin, като голямо име в света на гастрономията, все още доминиран главно от мъже.
Декориран с огледала в златни рамки, плюшени дивани, стари черно-бели снимки на семейството готвачи от генерацията Пик, ресторантът "Maison Pic" представя фина елегантност, която олицетворява и стила на готвене на Ан-Софи, често описван като нежен, женствен и респектиращ.
"Отличителни вкусове, нови комбинации и уважение към всяка съставка", това са основните принципи в кухнята на Пик.
Четвърто поколение готвач от фамилият Пик, 41-годишната готвачка израства в "обсипана" със звезди Michelin кухня, бъркайки в тенджерата с къкрещи раци и топвайки по някое пръстче в еклеровия крем на майстор готвача.
Ресторантът получава третата си звезда за пръв път през 1934г., когато бил под ръководството на дядо ѝ. От тогава баща ѝ Жак Пик и самата Ан-Софи защитават достойно придобитата привилегия.
След като учи управление на бизнеса и работи на пазара с луксозни стоки в САЩ и Япония, Пик се завръща във фамилната кухня, където иска да се наслади на "истинската си страст". И така изработва меню, което включва лаврак с хайвер, носещ името на баща ѝ и посветен на него и "митично" ястие, създадено през 1971г., с 30гр. хайвер Aquitane, като цените варират от 90 до 210 евро.
Пик беше избрана от 837 специалисти – критици, журналисти, готвачи и ресторантьори, които представят 27 различни международни региони. Тя победи Арзак, която също така е четвърто поколение готвач във фамилен ресторант ("San Sebastian”) и специализира в баската кухня, и Сантини, чийто ресторант "Dal Pescatore" в Италия също е с вековна история, и е майстор на морската кухня.
Официалното връчване на наградата на Ан-Софи Пик, която е спонсорирана от Veuve Clicquot, ще се проведе на гала вечер в Лондон на 18 април, когато ще се раздадат и наградите "50-те най-добри ресторанта в света" на "S. Pellegrino".
1 | 0 |