Ежедневни навици, които всъщност ни вредят

Ежедневни навици, които всъщност ни вредят

Някои от нашите навици могат да бъдат вредни с течение на времето, като например носене на тесни дънки или използване на балсам за устни. Може да не го осъзнаваме, но има някои нездравословни странични ефекти на много от нещата, които правим всеки ден.

Ето кои са нещата, които трябва да спрем да правим: 

1. Носене на много грим

Това е особено вярно в горещо време или докато сте във фитнеса, когато лицето ви се изпотява. Гримът не позволява на кожата да се охлади правилно и спира порите ни да се изпотяват правилно. Всъщност може да е супер нездравословно за нашата кожа, тъй като може да причини състояния като розацея, акне и т.н. 

2. Използване на шампоан преди балсам

Използването първо на шампоан всъщност може да направи косата по-мазна. Ако сте човек, чиято коса става мазна след измиване, тогава може да я миете неправилно. Може да е по-добре да нанесете балсам преди шампоан за фини, сухи и увредени типове коса.

Това е така, защото балсамът работи като грунд, когато се добави първо, предпазвайки косата ви от лишаване от естествените й масла. Също така позволява шампоанът да се разпределя равномерно по косата ви.

3. Лежите в леглото, когато сте будни

Това е така, защото можем да започнем да свързваме леглата си със стреса и безпокойството, че не можем да заспим. Вместо това, по-добре станете от леглото си след 20 минути и отидете в друга стая, ако е възможно, и направете нещо релаксиращо, като четене.

4. Спане до късно през почивните дни

Въпреки че всички можем да почувстваме необходимостта да наваксаме съня, изгубен през натоварената ни седмица, в крайна сметка това може да ни накара да се почувстваме по-зле. Това е така, защото объркваме вътрешния си "часовник", което прави много по-трудно събуждането рано в понеделник сутринта. Всъщност това е свързано със здравословни проблеми като диабет тип 2.

5. Използване на продукти за грижа за кожата в буркани

Това е така, защото продуктът е изложен на повече въздух всеки път, когато го отворим. Това окисление намалява неговите ефекти, като го кара да остарява по-бързо.

Също така има повече бактерии в бурканчето от нас, като използваме пръстите си, за да нанасяме кремовете. Дори използването на шпатула може да замърси продуктите. 

6. Използване на едни и същи продукти за грижа за кожата повече от 10 години

Тъй като нуждите на нашата кожа непрекъснато се променят с времето, важно е да бъдете в крак с подходящите продукти и процедури. Например с напредването на възрастта кожата ни изтънява, което означава, че трябва да използваме по-овлажняващи продукти.

7. Изскубване на космите от носа

Правейки това премахваме защитната бариера, която ни осигуряват космите в носа, което означава, че можем да сме по-склонни към алергии и астма. Освен това изскубването на космите ни може да доведе до риск от инфекция на кожата, която често може да бъде болезнена.

8. Използване на твърде много балсам за устни

Постоянното повторно прилагане на балсам за устни може да бъде вредно за устните ни, защото предотвратява падането на старите кожни клетки. Ето защо е важно да ексфолираме устните си, за да спрем натрупването на мъртви клетки.

9. Редовно използване на химическо чистене

Един от често използваните химикали, трихлоретилен (TCE), е свързан с тежки здравословни усложнения. Той е свързан с увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система. Поради тази причина не бива да използваме химическо чистене прекалено често. 

10. Ежедневно приемане на мултивитамини

Вместо да ни предпазват от хронични заболявания, те могат да ни причинят вреда. Това важи особено за витамин В7, който може да повлияе на някои лабораторни тестове и да доведе до усложнения.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay