Ето какво трябва да знаете за треската при децата

Ако сте на път да откачите, виждайки 38 градуса на термометъра, поемете си дълбоко въздух и се успокойте...

Ето какво трябва да знаете за треската при децата

Треската не е болестта. Родителите често се концентрират повече върху понижаването на температурата, отколкото върху това да разберат какво я причинява. Най-честото погрешно схващане е, че треската е опасна, но това почти никога не е така. Треската е просто реакция на организма към основната инфекция.

При децата инфекцията най-често е вирусна, като обикновена настинка или стомашен вирус. 

Ако детето ви е под 3 месеца, 38 градуса е показанието за ректална температура, което означава, че трябва да звъннете на лекар. При бебетата това е температурата, която сигнализира, че нещо не е наред. Имунната система на детето все още се развива, така че макар да е само вирус, лекарят трябва да изключи бактериална инфекция.

Ако детето ви е над 3 месеца или по-голямо, има 39 градуса температура и показва признаци на настинка или грип, му дайте лекарство за треската. Една хладка вана също може да свали треската и да я поддържа в граници. Повечето вируси отминават за три или четири дни, ако треската на детето продължи по-дълго, звъннете на лекар.

Припадъците от висока температура са страшни, но рядко срещани. Бързата промяна на телесната температура на детето може да предизвика припадък, поради което повечето фибрилни припадъци се случват в рамките на 24 часа след появата на треската. Между 2 и 5 процента от децата изпитват един припадък до навършването на 5-годишна възраст, но рискът достига пикове през втората година. Как да разберете, че детето има припадък? Цялото му тяло ще се тресе, обикновено за няколко минути, и детето няма да отговаря на гласа ви. След като треперенето спре, детето ще бъде объркано около половин час. За щастие повечето деца, които получават гърчове, нямат опасна инфекция. Но задължително се обърнете към лекаря си.

Всичко, от което се нуждаете, е реномиран дигитален термометър. Правилната употреба зависи от възрастта на детето, при кърмачетата ректалната температура е златният стандарт. Това е и перфектният вариант за по-големи бебета, но ако детето не стои неподвижно, поставянето на термометъра под мишницата му също върши работа. Опитайте и да измерите температурата в устата му, ако детето може да държи термометъра под езика си със затворена уста.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay