Зайченцата бели за опитни ги взели

Или какво означава хиляди животни да бъдат изтезавани в името на човешката „красота”

"Зайченцето бя-а-ло, цял ден си игра-а-ло...”

Така пеят дечицата. Само че реалността невинаги е песен. В истинския живот голяма част от зайченцата си имат доста по-сериозни проблеми от това, че са закъснели и са се изгубили в тъмната гора. Всъщност са загубени сред тъмните дела на хората, а това е далеч по-страшно.

Положението е следното. Защитниците на животните си лаят, заедно с кучетата (вторите дори квичат сърцераздирателно), но опитите с представители на световната фауна продължават да си вървят. При това не само, че няма особен прогрес в тяхното спасяване, ами дори се наблюдава и регрес.

Компаниите Avon, Estée Lauder и Mary Kay, например. Повече от 20 години те с гордост си пишеха "без насилие” по етикетите. Изведнъж тази година всички разбраха, че насилието отново се е оказало "наложително” – въпросните козметични гиганти искали да разширяват пазарите си в Китай, пък там било забранено да се продават гримове, които не са изпробвани първо върху животни.

Изпробвани – в "най-безобидния" случай, това означава да се капят химикали в очите на зайчета, или да се втриват в чувствителната им кожа. Което обикновено причинява страшни обриви и кървене.

Не ме разбирайте погрешно. Аз не съм някаква вманиачена природозащитничка, която проповядва, че хората са най-голямото зло, а животните не трябва да се докосват и с пръст. Консумирам месо, при това – доста често. Но ако се натъкна на гладен тигър в джунглата или на акула в океана, и те ще ме изядат. Хранителна верига, всичко е точно. Подозирам обаче, че ако ме намерят за нехранителна, няма да ме измъчват. Едва ли тигърът и акулата ще ме затворят в клаустрофобична клетка, за да тестват върху мен мазилата си за по-лъскава козина. Или за по-извити хриле.

Срамното е там, че ние можем да си ги изтезаваме, дори когато животът ни не зависи от това. Красотата ни е нужна, за да оцелеем в този управляван от модата сват? Да бе, да! Майка ми никога не съм я виждала дори със спирала на миглите, а е по-младолика от всичките си връстнички. Знайни и незнайни. Явно въздържанието от гримове не ѝ се е отразило чак толкова пагубно. Да не говорим, че и без обувки от крокодилски коремчета, е успяла да обходи достатъчно места по света. И няма никакви сериозни травми на стъпалата.

Зайченцата бели за опитни ги взели Зайченцата бели за опитни ги взели

Предвид темата, ще си позволя да напомня за едно прекрасно есе на Марк Твен, озаглавено "Най-низшето животно”. С обичайните си прозорливост и чувство за хумор, авторът обяснява как експериментално е доказал някои съществени разлики между човека и останалите земни обитатели. Няма да изпадам в подробности, ще обърна внимание само на един от многобройните примери.

С цел да се забавлява един граф, организирали лов на биволи. Дружинката убила 72 животни, като успяла да изяде eдва "част от едното". Останалите 71 били оставени да изгният. За да провери каква е разликата между човек и анаконда, Марк Твен пуснал седем теленца при голямата змия в зоопарка. Tя изяла едното от тях, излегнала се доволна и не проявила дори минимално желание да наранява останалите.

По подобни начини, американският хуморист-природолюбител изпитал и други жители на зоологическата градина. Някои били склонни да съберат запаси, след като се нахранят, но не повече, отколкото е необходимо, за да изкарат зимата. Заключението: ние алчно унищожаваме онова, от което нямаме нужда, а "по-низшите" създания не биха сторили нищо подобно. Освен това, според създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин, човек не е "Животното, което се смее" - това го умеели и определени маймуни, също и някои видове птици. Но само човек можел да бъде "Животното, което се изчервява" - никое друго не владеело това умение, пък и никое друго нямало повод да се срамува.

Едва ли е нужно да пояснявам кое, в крайна сметка, се оказва "най-низшето" същество според Марк Твен. Но ще поясня, че аз не вярвам в това. Вярвам, че повечето хора не са като гореспоменатия граф. И нямат желание да нараняват животни, само и само за да се забавляват. Или да се "разкрасяват" по начин, който и без това ще състари кожата им по-бързо, отколкото природата е предрекла. Може би просто не се замисляме достатъчно, когато зверствата не се извършват пред очите ни.

Затова, нека поне малко се опитаме да следваме законите на природата. Знам, че е трудно в нашия век. Но нека убиваме животни, само когато от това наистина зависи живота ни. В случаите, в които и те биха убивали нас. И нека не ги караме да страдат и умират заради някакви мазила. Дори не сме сигурни, че ще ни се отразят добре в целоживотен план!

А опитните животни наистина страдат. Зайченца - бели, сиви, всякакви - мишчици гризанки, кучета, котки, трите прасенца. И още много други прасенца. Въобще, всички симпатични зверчета, на които детето ви се радва в книжките с приказки и картинки. Дори да останат живи в продължение на дълги години, те се побъркват. Буквално. Затворени от раждането си в клетки, без необходимото им общуване със себеподобни или други видове, изпитвайки върху себе си всякакви травми. Започват да обикалят напред-назад непрестанно, досущ като хората, заключени в лудница. Скубят собствената си козина, хапят месото си. Тези неща са доказани, не си ги измислям.

Докато най-накрая, опитните животинки не се превърнат в гримовете, с които порасналото ви дете ще се плеска. Или жена му. Без това да спасява живота ѝ по някакъв начин.

Не сте задължени да правите нищo. Само в случай, че сами го чувствате по такъв начин, ви предоставям координатите на сайт, който изрежда напълно "хуманните" (ако тази дума изобщо е правилна) козметични компании.

Надявам се, че все повече хора сред нас ще пожелават да бъдат красиви вътрешно, както и външно! 
  

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



29
Не е посочен 14.08.2012|19:51
И аз не пия Кола поради тези и други причини. Хубаво е, когато човек има принципи, които следва. Особено когато става дума за експлоатация на хора или животни.
28
Не е посочен 14.08.2012|09:25
Много е тъжно така като са го гримирали това зайче,ама явно трябва да има момент на шок,за да си дадем сметка какво се случва
27
Не е посочен 13.08.2012|17:16
ауу, стана ми гадно , сладките зайчета - и това само заради една скапана суета, но няма как, това е страшна индустрия за много пари - парите ще затрият света
26
Не е посочен 13.08.2012|16:40
Ей, я внимавай за плъховете, че по-мили и културни животинки от тях аз не знам. А зайо е предпочитан обект за екперименти поради близостта в структурата на тяхната кожа и космено покритие с човекшите.
25
Не е посочен 13.08.2012|16:36
Чест ти прави това и мога само да пожелая повече жени да последват примера ти. Аз козметика почти не ползвам, но примери за нехуманно третиране на хора и животни можем да намерим навсякъде - дори и при момичето, предлагащо по курортни градчета снимка с игуана. Или пък експлоатирането на понито, зъсядано от десетки малчугани, които няма как да си дадат сметка, че животното може би страда от това.
24
Не е посочен 13.08.2012|16:35
явно неслучайно са наречени опитни зайчета, но не знам защо учените са си избрали точно зайчетата - айде, плъховете са гадни, но защо пък и зайчетата, дето са толкова сладки?
23
Не е посочен 13.08.2012|16:31
Много ми хареса темата на есето от Твен - колко много изводи можем да направим за самите себе си! Човекът е надарен с огромна власт - може да създава невероятни неща, но и разрушава без да му мигне окото.
22
Не е посочен 13.08.2012|16:29
Много хубава и поучителна статия е написала Деси. Симпатизирам на написаното и я подкрепям. Що годе в тази връзка само ще вметна, че имам познат, който категорично отказва да консумира продукти на Кока Кола, защото за индустриалното производство на сладникавата напитка жестоко експлоатирали наемни работници.
21
Не е посочен 13.08.2012|16:13
звучи гадно, не е много хуманно, но поне не го убива, надявам се, иначе тестовете трябва да са върху хора, което вече не е добре - като се замисля, че цялото това нещо за да се печелят пари, задоволяват страсти, да богатее една голям модна индустрия, за да се коконят мадамите
20
Не е посочен 13.08.2012|16:07
Това си е много гадно!
19
Не е посочен 13.08.2012|15:45
Изпробвани – в "най-безобидния" случай, това означава да се капят химикали в очите на зайчета, или да се втриват в чувствителната им кожа. Което обикновено причинява страшни обриви и кървене. - Това изречение направо ме потресе ...
18
Не е посочен 13.08.2012|15:27
Много е тъжна снимката с маймуната ...ние хората сме ужасни същества
17
Не е посочен 13.08.2012|15:26
Щом ти харесват как може да ти е все тая какво им причиняват хората
16
Не е посочен 13.08.2012|15:17
се тая зайците, винаги са ми харесвали!
15
Не е посочен 13.08.2012|15:14
Това е ужасно и не знам защо още не се е решил този проблем.
14
Не е посочен 13.08.2012|15:10
Как може да причиняват такива неща на горките животинки????
13
Не е посочен 13.08.2012|15:00
Трябва да се предприемат мерки.
12
Не е посочен 13.08.2012|14:53
Много тъжни снимки . Много обичам животните и подобни статии много ме разстройват
11
Не е посочен 13.08.2012|14:49
Ужас...като си представя и направо ме хваща бяс...
10
Не е посочен 13.08.2012|14:34
Ужас...това е толкова неморално...
9
Не е посочен 13.08.2012|14:28
горките , зайченца , направо ми се доревава , като си представя как ги мъчат за някакви си глупости , колко сме гадни хората просто !
8
Не е посочен 13.08.2012|14:13
Хубаво е хората да знаят какво купуват и какъв бизнес спонсорират. Колкото и невероятно да звучи дори скромните сумички, които даваме за това или онова всъщност могат да променят много.
7
Не е посочен 13.08.2012|14:10
Поздравления за статията. Много малко хора се замислят наистина. Аз рядко ползвам козметика, но се ужасих при мисълта как точно я тестват!
6
Не е посочен 13.08.2012|14:05
Милите зайчета и на мен ми дожаля за тях. Но като си представя, че повечето животни се използват за храна и облекло на хората...
5
Не е посочен 13.08.2012|12:26
Това не го знаех,горките зайчета!
4
Не е посочен 13.08.2012|11:51
Не знам въобще как тези тестове могат да се приемат за рентабилни, при все че имаме доста различия с тези животинки и то в името на една индустрия, която продава неща без особен ефект. От няколко години ползвам единствено органични и натурални неща и то съвсем ограничено, тъй като установих, че и без друго купувам супер много излишна козметика, която после отива в кофата.
3
Не е посочен 13.08.2012|11:39
горките животинчета ,и то само заради тъпата козметика на жените
2
Не е посочен 13.08.2012|09:08
Ужасна е тази експлоатация на животни,поздравления,че сте се сетили да направите материал за това
1 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay